5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăSecretar de stat Ministerul Muncii: Nici o pensie nu scade în urma...

Secretar de stat Ministerul Muncii: Nici o pensie nu scade în urma procesului de recalculare! 

După ce presa a scris zilele trecute că o serie de persoane ar putea primi pensii mai mici după recalcularea ce are loc în septembrie, autoritățile reacționează.

Oficialii Ministerului Muncii spun că „nicio pensie nu scade”, potrivit secretarului de stat Marius Stanciu, ce a reacționat după ce Dorina Barcari, expert în pensii, a declarat la postul Realitatea Plus că femeile și cei care au lucrat în condiții speciale și condiții deosebite ar urma să fie afectați.

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, este tranșant:

„Nicio pensie nu scade în urma procesului de recalculare! Prevederea din Legea nr. 360/2023 este clară și nu lasă loc de vreo interpretare”, a spus Stanciu.

Articolele citate de el sunt următoarele:

Art. 144, alin. (5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta.
Art. 144, alin. (6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.
„De asemenea, în decizia de recalculare pe care fiecare pensionar o va primi este specificat faptul că este menținut cuantumul cel mai favorabil. Până în acest moment nu au fost expediate deciziile de recalculare în baza Legii 360/2023”, a mai completat Stanciu.

Diferența dintre recalculare și revizuire

Concomitent, Jurnalul Național a prezentat cazul pensionarei Georgeta Cojocaru, juristă care a ieșit la pensie în anul 2008, printr-o decizie a Casei de Pensii a Sectorului 5 din București.

Aceasta s-a mutat ulterior la Câmpulung Muscel, în județul Argeș, iar acolo Casa de Pensii Argeș i-a făcut o recalculare și a impus recuperarea sumelor deja plătite din 2008 până în 2022.

Aceasta a dat între timp în judecată Casa de Pensii.

Secretarul de stat Marius Stanciu spune că există diferențe între ce înseamnă recalcularea pensiilor și ce este o revizuire.

Mai exact, recalcularea se face datorită prevederilor legale, pe când o revizuire se face punctual, din cauza erorilor de calcul.

„Situațiile la care faceți referire nu au nicio legătură cu noua lege a pensiilor. Astfel de decizii de revizuire există în toate instituțiile statului. În cazul Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2023, în 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. Aceste revizuiri există începând cu prima lege a pensiilor, respectiv Legea nr. 27/1966”, continuă Stanciu.

„Cât despre Legea nr. 360/2023 care urmează să intre în vigoare în septembrie, acest demers reprezintă una dintre cele mai complexe reforme ale sistemului de pensii publice care corectează inechitățile existente în sistem și îi recompensează pe cei care au muncit mai mult. În plus, legea a fost gândită în așa fel încât să fie valorificate la pensie inclusiv veniturile nepermanente contributive”, punctează secretarul de stat.

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei, conform agerpres.ro.

Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Economia Rusiei se confruntă cu provocări majore din cauza războiului și sancțiunilor, spun analiștii

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că economia Rusiei se află pe cale să întâmpine dificultăți semnificative din cauza impactului războiului din Ucraina...

Andrei Ursu și Vlad Condurache s-au logodit

Andrei Ursu și Vlad Condurache au reușit să-și surprindă fanii cu o veste emoționantă: logodna lor, sărbătorită într-un cadru exotic și plin de semnificații...

Soacra lui Silviu Prigoană a făcut accident vascular cerebral

O nouă tragedie a lovit familia Prigoană, în urma morții afaceristului Silviu Prigoană, care a decedat din cauza unui infarct în timp ce se...
Ultima oră
Pe aceeași temă