25.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSocialMeteoSe schimbă vremea! Jumătate de țară, sub cod portocaliu și galben de...

Se schimbă vremea! Jumătate de țară, sub cod portocaliu și galben de vijelii și grindină. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de vijelii şi grindină valabilă până luni dimineaţa la ora 10:00 în zonele montane, în vestul Transilvaniei şi în nord-vestul Moldovei.

În intervalul menţionat, în aceste regiuni vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50…60 l/mp.

Meteorologii au emis şi o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică, valabilă tot până luni dimineaţa la ora 10:00 în Banat, Crişana şi Transilvania. Spre seară şi noaptea mai ales, în Oltenia şi Moldova, va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a ţării. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Utilitatea plafonării prețurilor la energie și gaze demonstrată prin date și fapte

Plafonarea prețurilor la energie electrică, introdusă la inițiativa PSD în 2022 și prelungită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu până la 1 aprilie 2026,...

Mark Rutte va fi nominalizat miercuri pentru postul de secretar general al NATO de toate cele 32 de state membre

Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă