Azerbaidjanul, prin Ministerul de Externe, a invitat, marți, Armenia să ia parte la discuții de pace, despre care a arătat că ar putea avea loc la granița dintre cele două țări sau într-o altă zonă, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.
Potrivit sursei citate, partea azeră a îndemnat Armenia „să evite noi întârzieri inutile” și să reia negocierile.
„Responsabilitatea pentru continuarea procesului de pace, inclusiv alegerea unui loc de desfășurare acceptabil pentru ambele părți sau decizia de a se întâlni la frontiera de stat, aparține celor două țări”, a declarat ministerul.
Anterior, un consilier de politică externă al președintelui azer, Ilham Aliyev, a declarat că discuțiile ar trebui să aibă loc fără a fi nevoie de medierea occidentală.
În trecut, Uniunea Europeană și Statele Unite au încercat – fără succes însă – să convingă cele două părți să ajungă la un acord de pace.
După trei decenii de dispute de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Azerbaidjanul se află într-o poziție importantă, susțin autoritățile de la Baku, pentru a asigura o înțelegere avantajoasă după ce a recucerit în septembrie regiunea Karabah, unde etnicii armeni s-au bucurat de independență de facto de la separarea lor la începutul anilor 1990.
Azerbaidjanul nu va recurge la acțiuni militare pentru a crea un coridor terestru în sudul Armeniei
Azerbaidjanul nu intenţionează să întreprindă acţiuni militare pentru a crea un coridor terestru în sudul Armeniei, a declarat marţi consilierul pentru politică externă al preşedintelui azer, Hikmet Hajiyev, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.
Operaţiunea militară a Azerbaidjanului de săptămâna trecută de a prelua controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, dominată de etnici armeni, a stârnit temerile armenilor că Baku ar putea folosi acum forţa pentru a crea un coridor prin Armenia către exclava Nahicevan din Azerbaidjan.
Hikmet Hajiyev, consilier pentru politică externă al preşedintelui Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat că Baku doreşte doar să creeze legături de transport către Nahicevan prin Armenia, despre care a spus că ar aduce beneficii ambelor ţări, cât şi regiunii.”Azerbaidjanul nu are niciun scop sau obiectiv militar pe teritoriul suveran al Republicii Armenia, asta… este complet în afara agendei Azerbaidjanului”, a declarat el pentru Reuters.
“Sugestia noastră pentru Armenia este de a construi linii de conectivitate, linii de transport, într-un mod foarte paşnic”, a spus Hikmet Hajiyev la Bruxelles, după discuţiile găzduite de UE cu omologul său armean, Armen Grigoryan, şi oficiali europeni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!