Liderul comunității turce din Cipru, Ersin Tatar, i-ar fi cerut președintelui Vladimir Putin ca Rusia să ia în calcul stabilirea de relații diplomatice cu așa-zisa „Republică Turcă a Ciprului de Nord”, care, deocamdată, este recunoscută drept „țară” doar de către Turcia.
În prezent, o singură țară din lume, Turcia, recunoaște „Republica Turcă a Ciprului de Nord”. Dacă Rusia ar stabili relații diplomatice cu această regiune din Cipru, ar însemna, implicit, că Rusia recunoaște autonomia sau chiar independența acestei regiunii cu populație turcă din Cipru.
Informația privind solicitarea adresată de Ersin Tatar către Vladimir Putin este difuzată de agenția de presă oficială a Rusiei, TASS, la data de 18 decembrie 2023. Știrea TASS nu menționează, totuși, ce răspuns au avut autoritățile de la Moscova față de această propunere. Pe de altă parte, Președinția Turciei a anunțat că, la data de 17 decembrie 2023, președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a întâlnit, la Istanbul, cu liderul comunității turce din Cipru, Ersin Tatar, pe care Turcia îl numește „președintele Republicii Turce a Ciprului de Nord”.
Republica Cipru, cu capitala la Nicosia, are locuitori de etnie greacă și de etnie turcă, dar nu este un stat federal. Etnicii turci sunt majoritari în regiunea din nordul insulei Cipru. Acum peste 40 de ani, cu sprijinul guvernului Turciei, lideri ai comunității turcilor din Cipru au proclamat „Republica Turcă a Ciprului de Nord”. Pretențiile separatiste ale liderilor turcilor din Cipru au constituit un permanent focar de conflict între aceștia și guvernul Republicii Cipru, precum și între Grecia și Turcia. De aici au apărut probleme suplimentare și între Turcia și UE, în condițiile în care Grecia și Republica Cipru sunt membri UE, în timp ce Turcia încearcă, fără succes, să fie primită în UE. Turcia mai solicită, pentru cetățenii ei, dreptul să călătorească fără viză în țările din Spațiul Schengen.
Ciudata știre legată de posibilitatea ca Rusia să recunoască „Republica Turcă” din nordul insulei Cipru apare exact în momentul în care relațiile dintre Grecia și Turcia păreau a se ameliora. La începutul lunii decembrie 2023, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și președintele Turciei, Recep Erdogan, au avut chiar o declarație comună „de prietenie și bună vecinătate”, cu prilejul unei vizite istorice pe care Erdogan a făcut-o, la 7 decembrie, la Atena.
Situația a fost explicată la acel moment, de ministrul grec pentru problemele migrației, Dimitris Kairidis, într-un interviu acordat presei din Turcia. „Ultimul lucru de care au nevoie Balcanii și estul Mediteranei este un conflict între Grecia și Turcia, care sunt două țări foarte importante. Este în interesul tuturor, nu numai al grecilor și al turcilor, ci și al întregii noastre regiuni, să facem tot posibilul pentru a depăși dificultățile”, sublinia ministrul Kairidis.
În septembrie 2023, președintele Turciei, Recep Erdogan, a ținut un discurs la Adunarea Generală a ONU, în care a invitat toate țările să recunoască „Republica Turcă a Ciprului de Nord” drept stat independent, așa cum, deocamdată, procedează doar Turcia. Aparent, Rusia ar analiza posibilitatea să devină a doua țară care recunoaște acest „stat” din nordul insulei Cipru.
„Ciprioţii turci au depus întotdeauna eforturi sincere pentru a găsi o soluție justă la problema cipriotă. Facem apel la comunitatea internațională să accepte acest lucru, să recunoască independența Republicii Turce a Ciprului de Nord și să stabilească legături economice cu această țară”
Recep Erdogan,
Președintele Turciei
La începutul lunii decembrie 2023, președintele Turciei, Recep Erdogan, a făcut o vizită istorică la Atena, unde s-a întâlnit cu șefa de stat a Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, precum și cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis. La acel moment, atât președintele Turciei cât și oficialii greci anunțau că relațiile dintre Grecia și Turcia se ameliorează.
“Geografia şi istoria ne-au obligat să trăim în vecinătate. Însă simt o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a aduce cele două ţări ale noastre una lângă cealaltă, după cum sunt graniţele noastre”
Kyriakos Mitsotakis,
Premierul Greciei
Grecia susține Republica Cipru drept stat unitar și nu ia în calcul nicio posibilitate să negocieze pentru a recunoaște „Republica Turcă a Ciprului de Nord”.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!