9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSchimbările climatice ar putea duce la dispariţia vieţii pe Pământ

Schimbările climatice ar putea duce la dispariţia vieţii pe Pământ

Cel mai rău scenariu de “co-extincţii”, în care un organism moare deoarece depinde de alte specii condamnate la dispariţie, are la bază un studiu efectuat pe 2.000 de planete Pământ virtuale supuse unei serii de incidente catastrofale, inclusiv încălzirea globală sau impactul cu un asteroid.

Studiul, publicat marţi de Scientific Reports, a constatat că astfel de schimbări de mediu ar putea în cele din urmă să pună capăt întregii vieţi pe Pământ.

De exemplu, o plantă polenizată de o specie de albină va muri în cele din urmă dacă albina dispare.

“Sau, un ghepard care vânează anumite specii de antilopă sau ursuleţii koala care mănâncă doar frunze de eucalipt”, a afirmat Corey Bradshaw, co-autor al studiului şi profesor la Universitatea Flinders (sudul Australiei).

Cercetătorul italian Giovanni Strona, autorul principal al studiului, a explicat faptul că deoarece toate speciile sunt conectate într-o reţea a vieţii, “chiar şi cele mai tolerante specii dispar în cele din urmă atunci când dispar şi speciile mai puţin tolerante de care ele depind”.

Cercetătorii au descoperit că în cazul încălzirii globale combinaţia de intoleranţă la căldură cu ”co-extincţiile” înseamnă că o creştere a temperaturii de 5 la 6 grade Celsius pe plan global ar distruge cea mai mare parte a vieţii pe planetă.

“Fără a ţine seama de acest efect de domino, avem o perspectivă nerealistă şi extrem de optimistă cu privire la impactul schimbării climei pe viitor “, a spus Bradshaw.

Cele mai citite

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Filmul unei generații

De azi, va circula pe marile ecrane filmul dedicat generației de fotbal care ne-a scos pe stradă în vremurile cenușii ale patriei, generația...
Ultima oră
Pe aceeași temă