6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieScandaluri în lanț la Facultatea de Jurnalism: O asociație de studenți condamnă...

Scandaluri în lanț la Facultatea de Jurnalism: O asociație de studenți condamnă hărțuirea

Asociația Creative Hub (ACH) a Studenților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București (UB) susține că “asistă cu regret și consternare la evenimentele derulate de anumiți membri ai comunității academice a FJSC”.

ACH condamnă toate tentativele și actele de hărțuire ale membrilor FJSC asupra cadrelor didactice și asupra studenților, arată asociația, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“1. O asociație studențească nu poate emite, din respect pentru propriile valori și prin prisma statutului, judecăți de valoare preluate de la cadre didactice sau chiar proprii, legate de activitatea profesională a cadrelor didactice FJSC, judecăți bazate pe speculă și emise în totală necunoștință de cauză. Studenții FJSC care au avut un contact direct, real în cadrul cursurilor cu domnul Antonio Amuza pot confirma cu tărie (și îi invităm să ne scrie în comentarii) faptul că actul didactic al domnului Amuza este unul ireproșabil, imparțial și profesionist, interactiv și de calitate. Mai mult decât atât, condamnăm hărțuirea din spațiul public a domnului Amuza de către toate entitățile care nu au interacționat cu acesta prin prisma actului didactic și doar insinuează agresiv o presupusă exercitare părtinitoare sau discutabilă a actului didactic. Istoricul profesional al domnului Amuza, din care reiese că și-a desfășurat în mod legal activitatea într-o instituție a statului nu poate fi anulată sau blamată de păreri discriminatorii enunțate sub forma unor verdice cu pretenții de valabilitate generală, cu toate că ele sunt caracterizate de subiectivism. Apartenența la o instituție a statului nu poate reprezenta o culpă, aceste poziții discriminatorii nu fac altceva decât să dezinformeze și să scindeze mediul academic al FJSC, printr-o manipulare grosolană a informațiilor. Principiul fundamental care ar trebui să guverneze activitatea universtar-academică este acuitatea informației, nu pervertirea ei. Mai mult decât atât, posibila anulare a unor concursuri desfășurate legal în cadrul instituțional al Universității, în urma presiunilor și manifestațiilor profesorilor și/sau ale studenților, reprezintă un grav precedent care poate duce oricând la eliminarea unui cadru didactic sau a unui concurent în cadrul unui concurs didactic. Aceste forme de presiune reprezintă, de fapt, o modalitate de  cenzură specifică perioadei comuniste și regimurilor totalitare.

2. Condamnăm hărțuirea studentului Mihai Marcovici de către întreaga comunitate academică a FJSC și de către cadre didactice, student care s-a opus acțiunilor de discreditare și discriminare a unui candidat acceptat în mod legal la un concurs în cadrul Universității din București. Oprobriul la care a fost supus colegul nostru este regretabil și ne manifestăm susținerea față de acesta și ne dorim ca, pe viitor, să nu mai confundăm libertatea de exprimare cu cenzura, două aspecte care par că se confundă în comunitatea noastră în ultimul timp. Se creează un precedent extrem de periculos, care duce la subminarea demnității studenților, ceea ce reprezintă un scenariu care nu poate fi conceput într-o societate academică modernă și civilizată”, transmite ACH.

Reacția ACH vine după ce decanul FJSC, Antonio Momoc, ar fi pus presiune și ar dori să-l demită pe Antonio Amuza, fost șef la resurse umane în SRI, angajat prin concurs asistent universitar în cadrul FJSC.

Săptămâna aceasta, profesorul Marian Popescu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a decis să nu mai susțină cursuri la FJSC, el poziționându-se ferm împotriva angajării lui Amuza.

Senatul Universității din București “a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere“, scrie Marian Popescu pe pagina sa de Facebook, unde anunță că „în semn de protest față de carențele de integritate academică, manifeste în modul în care conducerea FJSC și Comisia de validare a Senatului UB au acceptat ca valid un dosar pe post didactic la FJSC al unui candidat care nu are nicio legătură evidentă cu postul respectiv, nu voi mai susține cursul de Etică și Integritate Academică la FJSC în anul universitar următor“.

Profesorul Marian Popescu reacționează astfel, alături de alte două cadre didactice din aceeași facultate – Emilia Șercan și Raluca Radu – față de angajarea pe postul de asistent universitar la FJSC a lui Antonio Amuza, fost șef de resurse umane la Serviciul Român de Informații. Asociația Studenților la Comunicare a cerut joi Facultății de Jurnalism a Universității din București să revizuiască decizia de ocupare a postului de asistent universitar în instituție de către fostul șef de resurse umane al SRI

Marian Popescu denunță astfel faptul că respectivul candidat are un „CV academic irelevant pentru postul pe care îl ocupă acum pentru o perioadă nedeterminată“ și trage un semnat de alarmă pentru faptul că „problema scandalului Amuza (…) nu este atât că a ascuns că a fost un șef la SRI, ci că filtre academice de la facultate și de la universitate au închis ochii în fața unei imposturi evidente“.

Un alt scandal recent în cadrul FJSC este legat, după cum a arătat “România liberă”, de demiterea prodecanului Dan Podaru.

Acesta consideră abuzivă decizia decanului Antonio Momoc și a anunțat că acționează UB în instanță.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă