27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăPoliticăScandal în PNL. Cum au ajuns liberalii să "lipească" afișe pentru PSD

Scandal în PNL. Cum au ajuns liberalii să “lipească” afișe pentru PSD

PNL va rămâne în istoria acestei țări ca fiind un partid care a acceptat să se supună PSD-ului și care a sacrificat membri de partid și idei liberale. Fostul premier Nicolae Ciucă este cel care i-a făcut pe plac actualului premier Marcel Ciolacu.

La scurt timp, după instaurarea guvernului Ciolacu, am asistat la scandalul în care Mircea Abrudean a fost refuzat de PSD pentru a ocupa poziția de secretar general al Guvernului, o poziție pe care o ocupase și anterior, astfel că respingerea de către social-democrați nu era justificată. Nicolae Ciucă spunea că Abrudean avea deja toate avizele pentru a ocupa acest post, doar că între timp această numire a fost pusă în așteptare, motivându-se că sunt alte priorități în această țară.

Un alt motiv de scandal în Coaliție îl reprezintă eliminarea facilităților fiscale, iar PNL care susținea în primă fază că respinge categoric acest proiect pare că încet va face pe plac social-democraților. Deja ministrul Marcel Boloș s-a declarat în favoarea acestui proiect, liberalii aveau în plan să ia măsuri împotriva lui Boloș însă e greu de crezut că ministrul Finanțelor care susține ideea PSD va fi sacrificat.

Întrebat dacă PNL ar fi de acord cu eliminarea facilităţilor în domeniile agriculturii şi construcţiilor, Ciucă a răspuns: “Toate aceste măsuri trebuie să fie şi rezultatul dialogului pe care îl avem cu domeniul asupra căruia intenţionăm să intervenim. Ca atare, păstrarea dialogului atât cu producătorii, cu procesatorii, cu investitorii este absolut necesar înainte de a lua o decizie. De aceea daţi-mi voie să nu pronunţ niciun fel de abordare, pentru că simţim nevoia acestui rezultat al dialogului cu mediul de afaceri. Trebuie să vedem fiecare domeniu ce aport are la bugetul de stat şi dacă aveam un domeniu care aduce plusvaloare la bugetul de stat, ar fi absolut impardonabil să intervenim şi să producem anumite distorsiuni în funcţionarea domeniului respectiv. Pe de altă parte, partea aceasta de a discuta despre reducerea facilităţilor trebuie să avem în vedere că în PNRR există deja ca până la finele anului 2026 treptat să fie eliminate aceste facilităţi”.

Șeful PNL deși nu susține introducerea de noi taxe, acum ne anunță că au fost inițiate discuții în Coaliție pentru taxarea suplimentara a jocurilor de noroc, taxa pe viciu, redevențe, măsuri susținute de PSD.

Între timp a fost sacrificat Dan Vîlceanu, fiind exclus din PNL. Liberalii au decis în ședință ca fostul ministru de finanțe și al fondurilor europene să nu mai facă parte din actuala formațiune. Decizia a venit după ce Dan Vîlceanu a votat la vedere în Parlament, împotriva învestirii Executivului condus de Marcel Ciolacu.

”Ultima decizie a fost aceea de a da curs unei solicitări a filialei Gorj în ceea ce priveşte exprimarea solicitării de excludere din partid a deputatului Dan Vîlceanu”, a anunţat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Tot de dragul PSD, liberalii au anunțat că vor retrage din Parlament proiect de lege care prevede ridicarea pragului electoral de la 5% la 7%.

„Am avut şedinţa Biroului Executiv, în care am discutat şi am supus votului respingerea proiectului de lege iniţiat de o parte, de aproximativ 15 parlamentari PNL pentru ridicarea pragului parlamentar. A fost o respingere aproape unanimă, o singură abţinere. Din dezbatere a reieşit foarte clar poziţia PNL pentru a menţine procesul de consolidare a democraţiei prin susţinerea unei reprezentativităţi cât mai mari la nivelul instituţiei parlamentare. De asemenea, a fost aprobată recomandarea retragerii acestui proiect”, a spus Nicolae Ciucă.

În cazul plafonării alimentelor de bază, liberalii au recunoscut în ședință că au ajuns să fie la cheremul PSD.

,,Plafonarea prețurilor lansată de PSD e o măsură anti liberală. Nu am ajuns să lipim afișe pentru Marcel Ciolacu și PSD. Rămânem fără lipici.”, a spus Robert Sighiartău în ședința de partid.

Singura soluție salvatoare în acest moment pentru liberali este ca Nicolae Ciucă să fie schimbat urgent din funcția de președinte și la conducere să vină o mână de fier pentru a ține piept PSD-ul, altfel liberalii se vor prăbuși de tot în sondaje, pentru că nu fac altceva decât să susțină toate măsurile luate de PSD, multe dintre ele fiind în contradicție cu doctrina liberală.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Colegiul Medicilor se contrazice cu Rafila în privința poliței de asigurare

Colegiul Medicilor a transmis, sâmbătă, o reacție la declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind noua lege a malpraxisului, conform g4media.ro. Ministrul Rafila a declarat vineri...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă