Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat în luna noiembrie o scădere semnificativă, coborând cu 13,5 puncte până la 31,4 puncte, cel mai redus nivel de la mijlocul anului 2020.
Potrivit Asociației CFA România, această evoluție a Indicatorului de Încredere Macroeconomică reflectă declinul ambelor componente ale indicatorului.
Componenta de anticipații a scăzut cu 12,1 puncte, ajungând la 23,3 puncte, un minim din ianuarie 2019. Simultan, componenta privind condițiile curente a coborât cu 16,4 puncte, atingând 47,8 puncte.
“Pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate şi a majorării puternice a aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul de încredere a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Corona”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, preşedintele Asociaţiei CFA România.
Previziuni pesimiste pentru leu, inflație și deficit bugetar
Conform sondajului CFA, moneda națională ar putea atinge un curs mediu de 5,0831 lei/euro în următoarele 12 luni, iar rata inflației anticipată este de 5%, în creștere față de proiecțiile anterioare.
Totodată, 59% dintre participanți estimează o creștere a inflației, în timp ce 27% prognozează stagnarea.
Pentru un orizont de 6 luni, cursul euro/leu este estimat la 5,0310 lei/euro. Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 este anticipat să ajungă la o medie de 7,2% din PIB, iar creșterea economică se situează la doar 1,3%.
ROBOR și piața imobiliară
Indicele ROBOR la 3 luni este prevăzut să atingă 5,83% în decursul următorului an, iar piața imobiliară urbană indică o posibilă stagnare, conform a 50% dintre participanți.
În același timp, 68% consideră că prețurile actuale ale proprietăților sunt supraevaluate.
Datoria publică, exprimată ca procent din PIB, este anticipată să crească la 58% în următoarele 12 luni.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!