6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternațional„Satana în drumul spre Iad”: mass-media iraniană se laudă în atacul asupra...

„Satana în drumul spre Iad”: mass-media iraniană se laudă în atacul asupra lui Salman Rushdie

În 1989, ayatollahul Ruhollah Khomeini, regretatul lider iranian, a emis o fatwa împotriva lui Rushdie după publicarea versurilor satanice.

Ziarele iraniene l-au lăudat pe atacatorul „curajos și cu respect” al lui Sir Salman Rushdie pentru că a încercat să execute edictul religios de a ucide autorul versurilor satanice și de a-l trimite „în iad”.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în gât și trunchi în timp ce vineri pe scenă la o prelegere în statul New York. Romancierul britanic născut în India, care a petrecut ani de zile ascuns, se află într-o stare gravă.

Liderul revoluției islamice din Iran din 1979, regretatul ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa prin care le-a cerut musulmanilor să-l omoare pe Rushdie în 1989, după publicarea versetelor satanice, pe care el a condamnat-o drept blasfemie.

Romanul este interzis în Iran. O organizație religioasă iraniană bogată a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari oricui a executat fatwa. A crescut suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Hadi Matar, născut în California, în vârstă de 24 de ani, suspectul înjunghierii, a fost raportat că simpatiza cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran pe rețelele de socializare.

Ziarul dur Kayhan, al cărui redactor-șef este numit de liderul suprem al Iranului Ali Khamenei, a spus: „Mâna omului care a rupt gâtul dușmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată.

„O mie de bravo persoanei curajoase și cuminte care l-a atacat pe apostatul și răul Salman Rushdie la New York.”

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă