7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalȘase țări UE au căzut de acord să intensifice cooperarea transfrontalieră împotriva...

Șase țări UE au căzut de acord să intensifice cooperarea transfrontalieră împotriva infracțiunilor legate de trafic de droguri

Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, Italia și Spania au convenit să își consolideze cooperarea cu țările din America Latină pentru a lupta împotriva crimei organizate, în special împotriva traficului de droguri.

În timpul unei reuniuni a miniștrilor și oficialilor care a avut loc vineri la Amsterdam, un oraș afectat de violențe ale drogurilor în ultimii ani, cele șase țări s-au angajat să consolideze securitatea portuară și maritimă, precum și să utilizeze mai mult tehnologia pentru a combate bandele de infractori.

Amsterdamul a fost martorul unei serii de crime violente în ultimii ani, inclusiv uciderea reporterului de investigații criminale Peter R. de Vries și a unui avocat care reprezenta un martor într-o anchetă privind crimele între bande.

Țările de Jos și Belgia găzduiesc porturile majore Rotterdam și Antwerp, două dintre principalele puncte de intrare a cocainei în Europa.

Peste 214 tone de cocaină au fost confiscate în Europa în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de anul precedent, iar experții de la Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie consideră că această cantitate ar putea ajunge la 300 de tone în acest an.

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, care a participat la reuniune, a fost plasat sub protecție luna trecută, după ce patru persoane au fost arestate din cauza presupuselor lor legături cu infractori din domeniul drogurilor care plănuiau răpirea politicianului.

„Cred că am intrat într-o nouă fază, o nouă fază numită narco-terorism, o fază în care narco-teroriștii încearcă să destabilizeze societatea și să pună stăpânire pe societate. Și, bineînțeles, nu vom permite niciodată ca țările noastre să devină narco-state, așa cum se întâmplă uneori în America Latină”, a declarat Van Quickenborne.

Cu o valoare de stradă estimată la 10,5 miliarde de euro în 2020 și cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni care au declarat că au consumat-o în ultimul an, cocaina este al doilea drog cel mai consumat în UE, după canabis.

Extinderea pieței cocainei a mers mână în mână cu o creștere a violenței și a corupției în UE, concurența acerbă dintre traficanți ducând la o creștere a numărului de omucideri și a intimidărilor.

„Infractorii nu cunosc frontierele, așa că trebuie să lucrăm împreună”, a declarat Van Quickenborne după reuniunea la care au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de poliție și justiție ale Uniunii Europene, Europol și Eurojust, precum și oficiali ai Comisiei Europene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Jill Biden va lua parte la Nashville la un priveghi în memoria victimelor atacului armat

Prima Doamnă a Statelor Unite(SUA), Jill Biden, va participa miercuri seară la Nashville la un priveghi în memoria victimelor atacului armat de la o...

Consiliul Concurenţei investighează 13 producători de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr

Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr,...

BNR anunță că ratele calculate în funcție de ROBOR vor scădea

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,84% pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă