4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalȘase țări UE au căzut de acord să intensifice cooperarea transfrontalieră împotriva...

Șase țări UE au căzut de acord să intensifice cooperarea transfrontalieră împotriva infracțiunilor legate de trafic de droguri

Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, Italia și Spania au convenit să își consolideze cooperarea cu țările din America Latină pentru a lupta împotriva crimei organizate, în special împotriva traficului de droguri.

În timpul unei reuniuni a miniștrilor și oficialilor care a avut loc vineri la Amsterdam, un oraș afectat de violențe ale drogurilor în ultimii ani, cele șase țări s-au angajat să consolideze securitatea portuară și maritimă, precum și să utilizeze mai mult tehnologia pentru a combate bandele de infractori.

Amsterdamul a fost martorul unei serii de crime violente în ultimii ani, inclusiv uciderea reporterului de investigații criminale Peter R. de Vries și a unui avocat care reprezenta un martor într-o anchetă privind crimele între bande.

Țările de Jos și Belgia găzduiesc porturile majore Rotterdam și Antwerp, două dintre principalele puncte de intrare a cocainei în Europa.

Peste 214 tone de cocaină au fost confiscate în Europa în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de anul precedent, iar experții de la Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie consideră că această cantitate ar putea ajunge la 300 de tone în acest an.

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, care a participat la reuniune, a fost plasat sub protecție luna trecută, după ce patru persoane au fost arestate din cauza presupuselor lor legături cu infractori din domeniul drogurilor care plănuiau răpirea politicianului.

„Cred că am intrat într-o nouă fază, o nouă fază numită narco-terorism, o fază în care narco-teroriștii încearcă să destabilizeze societatea și să pună stăpânire pe societate. Și, bineînțeles, nu vom permite niciodată ca țările noastre să devină narco-state, așa cum se întâmplă uneori în America Latină”, a declarat Van Quickenborne.

Cu o valoare de stradă estimată la 10,5 miliarde de euro în 2020 și cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni care au declarat că au consumat-o în ultimul an, cocaina este al doilea drog cel mai consumat în UE, după canabis.

Extinderea pieței cocainei a mers mână în mână cu o creștere a violenței și a corupției în UE, concurența acerbă dintre traficanți ducând la o creștere a numărului de omucideri și a intimidărilor.

„Infractorii nu cunosc frontierele, așa că trebuie să lucrăm împreună”, a declarat Van Quickenborne după reuniunea la care au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de poliție și justiție ale Uniunii Europene, Europol și Eurojust, precum și oficiali ai Comisiei Europene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Wizz Air mută unele zboruri pe Aeroportul București Băneasa începând cu ianuarie 2025

Wizz Air a anunțat că, începând cu 15 ianuarie 2025, unele zboruri operate din București vor fi transferate de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”...

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...

Maia Sandu: „Ne dorim la Bucureşti parteneri care sunt deschişi pentru o bună colaborare cu Republica Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a evidențiat importanța sprijinului României pentru Republica Moldova și dorința de a menține o colaborare strânsă între cele două...
Ultima oră
Pe aceeași temă