2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSanna Marin cere ca Ungaria și Turcia să ratifice acordurile de aderare...

Sanna Marin cere ca Ungaria și Turcia să ratifice acordurile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

Premierul finlandez, Sanna Marin, a îndemnat marţi Ungaria şi Turcia să ratifice rapid acordurile privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică(NATO), pe fondul disensiunilor referitoare la abordarea faţă de Rusia şi la combaterea unor grupuri extremiste kurde.

„Toate privirile se îndreaptă acum spre Ungaria şi Turcia. Aşteptăm ca aceste ţări să ratifice cererile noastre de aderare. Cred că ar fi important ca acest lucru să se întâmple mai devreme decât mai târziu”, a afirmat Sanna Marin, citată de agenţia Reuters, potrivit blacknews.ro.

Săptămâna trecută, Finlanda şi Suedia au reafirmat că intenţionează să adere la NATO în acelaşi timp, pe fondul obiecţiilor Turciei, care cere garanţii că cele două state nu le vor mai oferi protecţie membrilor unor grupuri extremiste kurde.

Ungaria, care menţine relaţiile bune cu Rusia în pofida poziţiilor dure adoptate de Uniunea Europeană şi de NATO, a anunţat că va ratifica acordurile pentru admiterea Suediei şi Finlnadei în Alianţa Nord-Atlantică până la jumătatea lunii decembrie. Gergely Gulyás, şeful cancelariei premierului Viktor Orban, a afirmat recent că Parlamentul de la Budapesta va dezbate dacă admiterea Suediei şi Finlandei în NATO este compatibilă cu interesele de securitate naţională ale Ungariei.

Sanna Marin vrea ca Ungaria și Turcia să ratifice acordurile de aderare la NATO ale celor două țări nordice după ce protocoalele de aderare au fost semnate

În iunie, Alianţa Nord-Atlantică a invitat formal Suedia şi Finlanda să devină membre NATO. Protocoalele de aderare au fost semnate, dar trebuie ratificate de parlamentele statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat în mai multe rânduri că ar putea reveni la blocarea integrării Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică dacă nu îşi respectă obligaţiile asumate.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Horoscop 20 noiembrie 2024. Evenimentele din trecut pot reveni în prim-plan pentru capricorni

Horoscop 20 noiembrie 2024. Haide să vezi ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de miercuri. Horoscop 20 noiembrie 2024 Berbec: 21 martie – 19 aprilie Este...

Nicușor Dan dezvăluie în ce situație ar vota cu Marcel Ciolacu

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a fost invitat la o ediţie specială a dezbaterilor politice, la Antena 1. Nicuşor Dan a fost întrebat cu cine a...
Ultima oră
Pe aceeași temă