Refuzul Serbiei de a impune sancțiuni asupra aliatului său Rusia rămâne principalul obstacol în calea unei aderări mai rapide la Uniunea Europeană, a declarat vineri premierul Ana Brnabic, descriind această măsură ca fiind „condiția mai presus de toate condițiile” impuse de blocul comunitar, scrie Reuters.
Serbia a realizat de mult timp un exercițiu delicat de echilibru între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și alianța sa religioasă, etnică și politică veche de secole cu Rusia.
După un discurs care a marcat 100 de zile de mandat al cabinetului său, Brnabic a declarat că Serbia a făcut progrese în negocierile de aderare la UE, dar că acest lucru nu este suficient pentru Bruxelles.
„Se pare … că nivelul de aliniere la politicile externe și de apărare comune ale Uniunii Europene, deci introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse, este o condiție mai presus de toate condițiile”, a declarat ea.
Pentru a adera la UE, Serbia trebuie mai întâi să finalizeze negocierile de aderare, să normalizeze legăturile cu Kosovo, fosta sa provincie de etnie albaneză, și să se alinieze politicilor sale externe și de apărare cu cele ale Bruxelles-ului, inclusiv să introducă sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.
Deși a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Națiunilor Unite și al altor foruri internaționale, Serbia a fost criticată de Bruxelles pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Moscovei.
În decembrie anul trecut, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că autoritățile sârbe au luat măsuri drastice împotriva celor care au încercat să ocolească sancțiunile împotriva Rusiei prin intermediul Serbiei.
Rusia este principalul aliat al Serbiei în opoziția sa față de independența fostei sale provincii Kosovo, care și-a declarat independența în urmă cu 15 ani, la aproape un deceniu după ce bombardamentele NATO au alungat forțele sârbe de pe teritoriul său.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!