Unii bugetari își vor plăti testele Covid, dacă ei nu s-au imunizat împotriva coronavirusului, a a anunțat premierul Florin Cîțu. Premierul a precizat, joi, că guvernul interimar a elaborat un proiect de lege în acest sens. Proiectul a fost trimis la Parlament, a precizat premierul după ședința de joi a Executivului.
Conform proiectului, ar urma să-și plătească testele Covid angajații din Sănătate. De asemenea, și-ar plăti testele angajații din Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI și din Inspectoratul de Aviație al MAI. Pentru angajații din Ministerul de Interne, propunerea a venit de la ministrul interimar Lucian Bode, a precizat premierul Cîțu.
Prevederile din acest proiect de lege intră în vigoare după ce proiectul va fi aprobat de Parlament. Premierul Cîțu nu a precizat ce s-ar întâmpla cu angajații care nu s-au vaccinat dar nici nu vor să fie testați anti – Covid.
Unii bugetari își vor plăti testele Covid
Este evident că acest act normativ este menit să crească ritmul vaccinării anti – Covid în România. După cum se știe, acum este posibilă și administrarea celei de a treia doze de vaccin.
„Vaccinarea va reduce presiunea pe sistemul de sănătate”, a declarat, joi, premierul Cîțu. Această idee este susținută și de testele realizate în Occident. Conform acestor teste, vaccinarea anti – Covid reduce cu 90 la sută riscul spitalizării sau al decesului în caz de Covid. Acest procent este valabil inclusiv pentru varianta Delta, cea mai contagioasă, a virusului Covid.
În acest moment, România deține penultimul loc între țările UE ca procent al persoanelor imunizate anti – Covid. La acest indicator, după România este doar Bulgaria. În România, doar circa 30 la sută dintre persoanele care au dreptul să fie vaccinate anti – Covid au acceptat să se imunizeze.
În schimb, în România se derulează anchete asupra unor cabinete medicale care ar fi eliberat certificate false de vaccinare anti – Covid.