1.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSocialEducațieSalvați Copiii solicită Guvernului măsuri pentru integrarea educațională a copiilor refugiați din...

Salvați Copiii solicită Guvernului măsuri pentru integrarea educațională a copiilor refugiați din Ucraina

Organizația Salvați Copiii se alătură celor 27 de organizații umanitare, de protejare a drepturilor omului și de protejare a drepturilor refugiaților care salută decizia Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene de a extinde Directiva privind Protecția Temporară pentru persoanele care se refugiază din Ucraina până la 4 martie 2025.

Este un pas pozitiv, care permite asigurarea condițiilor de viață pentru cei dislocați de război, dându-le posibilitatea de a-și reconstrui viețile, prin garantarea accesului egal la serviciile esențiale de sănătate, educație, precum și a dreptului la muncă. Organizațiile solicită Uniunii Europene și statelor membre să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste drepturi sunt puse în practică, precizează Salvați Copiii România, într-un comunicat de presă remis cotidianului național „România liberă”.

„De exemplu, un număr îngrijorător de copii din Ucraina care s-au refugiat în țările vecine nu sunt incluși în sistemul de educație. În Polonia, țară care găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni, 56% dintre copiii ucraineni nu studiau în școlile poloneze, la finalul ultimului an școlar. În România, procentul copiilor ucraineni care studiau în școlile românești se situa sub 10%”, arată sursa menționată.

Willy Bergogne, director Save the Children Europa, a precizat: Extinderea Directivei privind Protecția Temporară este în egală măsură binevenită și necesară. Dar nu este suficient: trebuie să ne asigurăm că toți copiii din Ucraina sunt în școli, că toți refugiații au un cămin sigur și se simt incluși în societățile gazdă”.

Organizațiile semnatare subliniază nevoia unor politici de protecție a refugiaților ucraineni pe termen lung și solicită statelor membre identificarea unor soluții sustenabile.

„Participarea la educație este un element esențial al integrării sociale a copiilor refugiați din Ucraina și un pas important pentru recuperarea psiho-emoțională de care acești copii au nevoie. În centrele noastre, acești copii au învățat limba română și fac eforturi pentru a se putea integra. Rolul nostru e să le asigurăm toate condițiile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Nevoia de unitate și compasiune în extinderea mecanismelor de protecție pentru refugiații din Ucraina lipsește din negocierile actuale privind Pactul pentru Migrație și Azil. Organizațiile semnatare solicită instituțiilor UE să abordeze acest Pact recunoscând drepturile refugiaților la solidaritate, protecție și îngrijire, indiferent de țara de origine”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...

Primarul din Sinaia, audiat la DNA într-un dosar de corupție

Surse judiciare arată că primarul este acuzat că ar fi pretins și primit mită, în valoare de 238.000 de euro, în două tranșe, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă