13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalariul minim pe economie ar putea crește. Guvernul va avea consultări luni

Salariul minim pe economie ar putea crește. Guvernul va avea consultări luni

Salariul minim pe economie ar putea fi majorat simțitor din 2025. Vorbim despre introducerea salariului minim european care ar trebui introdus de Guvern până la sfârșitul anului.

Guvernul se pregătește să introducă salariul minim european și în acest context, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni luni cu reprezentanții IMM-urile și cei de la Concordia.

Este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională. Decizia vine în condițiile în care în România prețurile sunt similare cu cele din alte state. 

Potrivit directivei, nu toate țările din Uniunea Europeană vor avea același salariu minim garantat pe țară. Fiecare stat trebuie să găsească o soluție pentru a reduce riscul de sărăcie în rândul angajaților și pentru ca aceștia să aibă salarii decente.

Jumătate din statele membre ale Uniunii Europene, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro, printre care Bulgaria, România, Grecia și Portugalia, în timp ce în Slovenia și Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.

Unde sunt cele mai mari salarii

Cele mai mari creșteri de salarii s-au înregistrat în Polonia, Croația și Bulgaria. Creșterea din Polonia a fost de 21,5%, mult peste inflația de 6,2%. În România, salariul minim la 1 ianuarie 2024 este cu 10% mai mare decât în urmă cu un an (3300 de lei brut), în vreme ce rata anuală inflației era de 7%, în decembrie 2023.

Salariul brut în România ar urma să să se majoreze de la data de 1 iulie până la 3.700 de lei, potrivit unei declarații făcute de premierul Marcel Ciolacu la începutul unei ședințe de guvern din decembrie, înaintea unui an cu patru rânduri de alegeri.

Această modificare a salariului minim se bazează pe doi factori. În primul rând, cei care stabilesc salariile au fost adesea atenți la tendințele recente ale prețurilor, făcând din acest aspect o prioritate pe agenda lor. În al doilea rând, în mai multe țări au fost acordate majorări mai substanțiale ca un prim impact al directivei privind salariile minime adecvate, care trebuie transpusă până în noiembrie 2024.

Raportul citat menționează că salariile minime naționale fac obiectul unui mecanism de indexare automată doar în Belgia, Franța și Luxemburg. Acesta este activat atunci când prețurile cresc peste anumite praguri. Prin urmare, în 2023, salariul minim din Belgia a fost majorat în decembrie; în Franța a fost majorat o dată în aprilie și de trei ori în Luxemburg. Aceste mecanisme continuă să fie controversate, angajatorii (și, în unele cazuri, guvernele) fiind în favoarea eliminării lor, în timp ce sindicatele doresc să păstreze această practică. În Polonia, o actualizare la jumătatea anului a fost impusă prin lege.

Peste un sfert dintre angajatorii din România vor acorda majorări salariale în acest an 

Peste un sfert dintre angajatorii din România (26,7%) au bugetat pentru acest an creşteri salariale, în timp ce opt din zece companii (81%) au în plan extinderea echipei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

 65% dintre respondenţi au declarat că deja au demarat planurile pentru recrutări noi, iar 10% nu ştiu încă în ce direcţie va merge această strategie, în 2024. În acelaşi timp, 9% din totalul angajatorilor chestionaţi au spus că nu au niciun plan în acest sens.

Întrebaţi dacă au bugetat majorări salariale pentru acest an, 26,7% au răspuns afirmativ, 19,8% au spus că vor fi acordate, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumiţi angajaţi pe care vor să-i securizeze. Totodată, 14,9% au în plan majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, iar 6,9% vor face acest lucru doar dacă va exista un context economic favorabil, iar 18,8% nu ştiu deocamdată dacă vor fi mărite salariile angajaţilor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Firea poate, într-un final, să fie candidatul PSD la Capitală. Ciolacu vrea doar ca social-democrații să voteze candidatul PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea și-a văzut visul cu ochii: poate fi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar general al Capitalei. Președintele...

PSD conduce detașat în preferințele bucureștenilor

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în București, în perioada 9-23 februarie, arată că PSD...

De unde poți lua cele mai avantajoase credite online rapide din România

Accesarea unui credit rapid poate fi de ajutor în anumite circumstanțe, iar dacă este întrebuințat într-un mod necorespunzător, poate crea dificultăți. Volumul de credite...
Ultima oră
Pe aceeași temă