7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieSală de detenție în școli, pentru elevii care deranjează orele

Sală de detenție în școli, pentru elevii care deranjează orele

Noul Statut al Elevului a fost aprobat și va fi publicat în Monitorul Oficial

„Sala de detenție” este introdusă oficial în școlile din România, prin noul Statut al Elevului, care va intra în vigoare din septembrie. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, anunță Ministerul Educației, citat de edupedu.ro.
„Sală de detenție”

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră, elevul nu primește absent. Fiecare școală va include în regulamentul propriu, modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, anunță într-o postare Ministerul Educației.

Cadrele didactice pot decide să dea elevilor care deranjează orele, „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Ministerul Educației precizează că nu se numește „sală de detenție” și că sala propusă are de fapt „alt scop”.

O întreagă dezbatere publică a avut loc, după semnalarea noutății de către Edupedu.ro, legată de așa-numitele „săli de detenție”. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea acesteia, susținând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor, Bianca Ivan, a susținut prevederea, afirmând că soluția vine ca „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs, profesorul îi dă afară cu absență, iar ei părăsesc incinta școlii. Nimeni nu «câștigă» aici”.

Fără telefoane mobile

O altă prevedere din Statut este aceea că telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor, „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.  Nerespectarea interdicției cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”. 

Statutul mai menționează că aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească.

Notă la purtare după fiecare modul de curs

Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare,  prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, în anul școlar, în loc de 40 de absențe. Este interzisă folosirea absenței ca mijloc de coerciție, anunță Ministerul Educației.

Burse suspendate și exmatricularea

Potrivit Noului Statut al Elevului, din motive disciplinare, bursele pot fi retrase temporar sau pe toată durata anului școlar, iar exmatricularea va avea etape și condiții, potrivit sancțiunilor actualizate din Statut, conform Legii 198/2023:

  • observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.

Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere, beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.

A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile. În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare.“

Ministerul Educației a transmis că Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...
Ultima oră
Pe aceeași temă