Vestea că Guvernul va majora taxele și impozitele pe vicii de la 1 septembrie și că va renunța la facilitățile fiscale a stârnit deja un val de nemulțumiri în rândul celor vizați. Companiile de tutun au luat deja poziție și au transmis că țigările sunt aproape la preț dublu față de occident, raportat la puterea de cumpărare, iar sindicaliștii din industria agro-alimentară au transmis că încep protestele. De altfel, joi la ședința de Guvern ar putea fi anunțate posibile măsuri.
PSD și PNL întârzie cu măsurile de eliminare a facilităților fiscale în contextul în care o decizie în acest sens nu este bine primită, însă deficitul bugetar este de 37 de miliarde de lei, pierdere care trebuie acoperită prin reducerea cheltuielilor de stat, noi măsuri fiscale și majorări de taxe.
În primă fază, PNL a propus o serie de măsuri printre care le reamitim pe scurt, cum ar fi: majorarea TVA-ul în Horeca la restaurante și hoteluri de la 9% la 19%, majorarea taxelor pentru jocurile de noroc, majorarea accizelor la produsele alcoolice de și la tutun și majorarea TVA-ului la produsele care conțin zahăr. O altă măsură discutată în ședința Coaliției este scăderea plafonului la microintreprinderi de la 500.000 la 100.000 de euro. În urma ședinței de luni dimineață, liberalii ar fi ajuns la concluzia, potrivit unor surse guvernamentale, că nu este cazul să mai recurgă la asemenea măsură.
Marcel Ciolacu spunea că săptămâna aceasta încep să ia decizii şi dădea asigurări că nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, ci se va lucra exact pe ceea ce şi-au asumat în PNRR.
”Am avut până acum două sau trei întâlniri, este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru şi cu preşedintele Senatului iar în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Berlin.
BNR propune eliminarea facilităților fiscale
De altfel și Banca Națională a transmis săptămâna trecută informativ că înainte de a propune noi taxe, ar trebui rezolvată situația actuală, cum ar facilitățile fiscale pentru cei câteva sute de mii de angajați care au deja un venit peste medie.
,,Facilitățile, scutirile acordate unor sectoare economice au ajuns să conducă la apariția mai multor categorii de oameni. Unii care plătesc taxe și impozite, care datorează taxe și le plătesc și unii care nu mai datorează nici taxe”, a explicat Eugen Rădulescu, director al BNR.
El spune că scutirea de impozitul pe venit nu mai este necesară pentru sectorul IT, deoarece nivelul taxări în România oricum este foarte redus, iar la salariile mari de 2.000-4.000 euro pe lună nu ar fi descurajate angajările sau fuga specialiștilor peste hotare.
De asemenea, scutirea de la plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate pentru construcții, agricultură și industrie alimentară este absurdă și lipsită de sens.
Raportul Băncii Mondiale
De cealaltă parte, Banca Mondială a elaborat un raport informativ privind îmbunătățirea sistemului fiscal din România, cu scopul reechilibrării bugetare. Trebuie să recunoaștem că acest raport nu este deloc prietenos cu persoanele înstărite. Experții de la banca mondială propun și ei: impozitarea veniturilor din muncă (eliminarea scutirilor, renunțarea la cota unică), eliminarea impozitului pe tranzacții, creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, impozitul pe proprietate, impozitul pe profit (deducere unică mărită), eliminarea cotelor reduse de TVA – inclusiv la alimente și medicamente.
Proiect ANAF pentru bogaţi
Proiectul de ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) referitor la persoanele fizice cu averi mari (PFAM) vizează creşterea gradului de conformare la declararea marilor averi şi plata impozitelor aferente, precum şi dezvoltarea unei „relaţii de parteneriat” între contribuabili şi autoritatea fiscală, susţin reprezentanţii unei companii de consultanţă.
Conform EY România, prin Ordinul 920/13 iunie 2023 cu privire la persoanele fizice cu averi mari, publicat în Monitorul Oficial, sunt reglementate mai multe aspecte privind conformarea şi controlul marilor averi, ceea ce se traduce într-o intensificare a eforturilor ANAF de a colecta, în totalitate şi la timp, cât mai multe venituri către bugetul de stat.
Ordinul reglementează mai multe aspecte, printre care: definiţia persoanelor fizice cu averi mari, modalitatea de stabilire/estimare a averii, definirea grupurilor PFAM, PFAM extins, desemnarea structurii competente care să deruleze programul de creştere a conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari (Direcţia generală control venituri persoane fizice – DGCVPF).
Astfel, persoana fizică cu avere mare este definită ca fiind persoana fizică rezidentă fiscal în România care deţine o avere, atât în ţară, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României.
„În legătură cu ceea ce ANAF intenţionează să definească drept „averi mari” şi având în vedere necesara evaluare a bunurilor mobiliare, imobiliare şi activelor financiare deţinute, cu atenţie sporită şi către companiile în care contribuabilii vizaţi sunt acţionari – asistenţa de specialitate, atât fiscală, cât şi juridică, se impune, tocmai pentru a evita situaţiile de neconformare completă”, mai arată analiza.
Cert este că Guvernul are acum de susținut majorări salariale ale profesorilor, medicilor, polițiștilor, iar de la 1 august valoarea tichetului de masă va crește și ea la 35 de lei. Cu siguranță că bani se vor mai găsi la rectificarea bugetară de luna viitoare, însă rămâne de văzut la ce soluție va apela Guvernul pentru a îndatora țara și mai mult.