10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialS-a găsit cea mai bună republică parlamentară: Monarhia Constituțională

S-a găsit cea mai bună republică parlamentară: Monarhia Constituțională

Republica parlamentară, noua găselniță a politicienilor în criză de idei, a primit un răspuns legitim chiar din Parlamentul României: Monarhia Constituțională!

La o săptămână de când subiectul formei de guvernământ a fost în atenția opiniei publice prin dorința PSD de a negocia cu PNL o republică parlamentară care să înlocuiască actualul sistem semiprezidențial, a apărut și o replică chiar din Parlamentul României.

Daniel Gheorghe, deputat PNL, a cerut ca după terminarea pandemiei să se reformeze constituția.
„ Declarația mea politică de astăzi se numește: O nouă reformă constituțională poate începe doar cu principiul restaurării monarhiei. (…) O posibilă reformă constituțională poate fi făcută doar în momentul în care România va depăși această criză provocată de pandemie”, a spus deputatul liberal.

Acesta exclude republica parlamentară, un regim în care președintele ar ajunge doar o umbră instituțională.

„ Dar o reformă constituțională așa cum o văd eu nu poate oferi sub nici o formă drept soluție republica parlamentară. Am văzut niște discuții, chiar PSD-ul a adus în discuție acest lucru. Mi se pare complet greșit. O republică parlamentară ar însemna că președintele devine un fel de notar, ca să nu-i spunem chiar marionetă care poate fi oricând schimbat, înlăturat din funcție de felul în care în parlament se așează, se reașează, se răstoarnă mai departe orice majoritate parlamentară. Practic, președintele își pierde însăși substanța funcției sale.”, a mai adăugat tânărul istoric.

Nici o republică de tip prezidențial, din care am ieșit în decembrie 1989, nu poate fi soluția.

„ Evident, o republică prezidențială, sub nici o formă, nu poate fi vorba, deoarece ne-ar duce într-un regim autoritarist și ne-ar întoarce acolo unde nu mai dorim să ajungem, într-o fază care pune în pericol democrația” , a argumentat Daniel Gheorghe.

Republica parlamentară sau prezidențială nu poate fi o soluție mai bună decât Monarhia Constituțională

Singura soluție pentru a depăși crizele actuale ar fi monarhia constituțională:

„ Dar totuși, atunci când se va face o reformă, singura cale pentru normalitate, pentru respect, pentru consolidarea prestigiului României o reprezintă restaurația, o reprezintă revenirea României, așa cum ar fi fost firesc să se întâmple încă din 1991, atunci când s-a elaborat prima constituție postcomunistă a României, la monarhie constituțională.
L-am avut printre noi în democrație, iată, de la căderea comunismului, din decembrie 1989, și până în 2017, pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României care a reprezentat pentru toți un model de decență, de patriotism, de sacrificiu și de datorie.

Simțul datoriei, simțul onoarei, simțul demnității sunt câteva dintre trăsăturile pe care El ni le-a lăsat moștenire. Cred că România are nevoie de echilibru, de mai mult respect, atât de la nivelul funcțiilor înalte în stat, cât și de respect între cetățeni. (…)Sistemul republican este limitat, el și-a arătat limitele, sistemul republican de guvernământ al României este cauza multora dintre aceste crize pe care le traversăm de aproape 30 de ani, de la Constituția din 1991.
Așadar, singura șansă pentru demnitate, moralitate și normalitate și pentru o Românie care să aibă continuitate și statornicie o reprezintă revenirea la Monarhie! ”, a evocat Daniel Gheorghe, președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Discursul din parlament a dat tonul și pentru alți politicieni să susțină această idee.

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a argumentat în favoarea schimbării sistemului politic din România, prin introducerea monarhiei constituționale, arătând de ce ar fi această opțiune benefică pentru țara noastră.
Acesta pleacă de la un precedent care „funcționează în state democratice cu o tradiție în ceea ce privește respectarea valorilor”.
„ O instituționalizare a monarhiei constituționale asigură un Parlament puternic și un Parlament puternic are responsabilități asumate și cât se poate de clare în legătură cu un guvern.
Belgia funcționează de ani buni fără guvern pentru că atribuțiunile în ceea ce privește funcționarea statului sunt preluate de o logică pe o verticală de decizie cât se poate de clară, atât de regalitate cât și de Parlament.
În egală măsură văd acest lucru și în Olanda.”, a spus Cristi Diaconescu, conform newsweek.ro
Suveranul vine dintr-o școală de șefi de stat, născut și educat pentru cea mai înaltă funcție a statului.
Cu siguranță ar avea și legitimitate mai mare ca orice președinte dată de tradiția țării și a Casei Regale, nicidecum de vreo combinație de moment a unor politicieni trecători.


În acest moment, cea mai bună republică ar fi Monarhia Constituțională!

Greu de înțeles pentru unii croiți să fie mereu în „echipa câștigătoare” a descurcăreților și a oamenilor cu mandate flexibilizate, gata „să biruie” pentru un compromis care să-i compromită. În loc să-și spovedească păcatele prin afirmarea adevărului!

Cine se încumetă să afirme și să lupte pentru acest deziderat, ar avea de câștigat cu siguranță un loc în cărțile de istorie. O bilă albă pentru vecie.
Vorba românului de pe urmă: Decât cu un prost la câștig, mai bine cu unul deștept la pagubă!

Republica nici nu a avut mulți susținători în România, a fost doar o rezultantă a inerției unui sistem criminal adus de tancurile sovietice din 1944-1947, fără ca națiunea să fi fost întrebată dacă vrea să renunțe la Monarhia Constituțională.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă