1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalS-a aflat motivul pentru care liderii UE nu s-au înțeles asupra funcțiilor...

S-a aflat motivul pentru care liderii UE nu s-au înțeles asupra funcțiilor de conducere în noul Parlament European, după alegeri

Potrivit unor surse de la Bruxelles, speranțele unui consens rapid s-au evaporat după ce Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor europarlamentare, a cerut mai multă influență, potrivit canalului Pro Tv.

A fost prima întâlnire a liderilor europeni după scrutinul din 9 iunie, care a marcat câștiguri electorale semnificative pentru naționaliștii de extremă-dreapta și, implicit, înfrângeri umilitoare pentru președintele francez și cancelarul german.

La prima vedere, negocierile se anunțau o formalitate.

Olaf Scholz: ”Sunt convins că totul va decurge pe repede-nainte, fără probleme.”

Mark Rutte: ”Când mă uit la numele aflate în discuție, cred că sunt șanse mari de consens, cel puțîn așa se arată.”

La cină de lucru, prelungită mult până după miezul nopții, urmă să fie confirmat trio-ul Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene; fostul premier portughez socialist Antonio Costă la președinția Consiliului European; și șefa guvernului estonian, Kaja Kallas, în postul de șefă a diplomației.

Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Nu avem deocamdată un acord. E natural că partidele politice să vrea să-și spună cuvântul în aceste momente dificile. Consider că este de datoria noastră comună să luăm o decizie până la sfârșitul lunii iunie.”

Jurnaliștii de la Politico scriu că grupul Popularilor a insistat că nu doar Ursula von der Leyen să-și păstreze postul, ci și Roberta Metsola să rămână la șefia Parlamentului European. Mai mult, popularii au propus să împartă cu socialiștii mandatul președintelui Consiliului European, fiecare câte 2 ani și jumătate.

Acest lucru i-a iritat pe cei din grupul social-democrat, al doilea că mărime din Parlamentul European, care speră să obțînă întregul mandat de cinci ani pentru Antonio Costă.

Mark Rutte: ”Când nu se ajunge la consens, lucrurile pot oricând s-o apuce în altă direcție. Nu cred totuși că se va ajunge la asta.”

Un alt motiv pentru eșecul discuțiilor a fost nemulțumirea șefei guvernului italian Giorgia Meloni, unul dintre puținii lideri europeni victorioși în alegerile europene.

Ar fi enervat-o încercările celorlalți lideri UE de a o lăsă în afară negocierilor.

Liderii UE negociază atribuirea “top jobs”, cele mai înalte posturi din UE. Ursula von der Leyen are mari șanse să fie reconfirmată în fruntea CE

Liderii celor 27 de ţări membre ale UE dezbat luni seara la Bruxelles atribuirea “top jobs”, cele mai înalte posturi din UE, cu o posibilă reconfirmare a Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, după alegerile pentru Parlamentul European, conform france24.com.

Această reuniune informală este o primă întâlnire pentru şefii de stat şi de guvern din ţările UE după scrutinul din 6-9 iunie marcat de o ascensiune a extremei drept în mai multe ţări, între care Franţa şi Germania.

Un Consiliu European este prevăzut să se reunească în 27-28 iunie, dar un consens pare deja să se contureze cu privire la cele patru posturi principale în UE.

“Cred că lucrurile pot avansa eficient. În orice caz, este dorinţa mea”, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul summitului G7 în Italia, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen.

O opinie similară a fost exprimată de cancelarul german: “O majoritate politică este pe cale să se formeze. Am sentimentul că nu serveşte la nimic să amânăm şi că lucrurile pot fi decise rapid”, a declarat Olaf Scholz sâmbătă postului de televiziune ARD.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Horoscop 22 noiembrie 2024. Un potențial partener romantic ar putea ieși în evidență pentru capricorni

Horoscop 22 noiembrie 2024. O zi plină de energie cosmică te așteaptă! Horoscop 22 noiembrie 2024 BerbecAstăzi ai putea resimți incertitudini financiare, ceea ce te...

Emisiile de CO2 asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030 fără inovații energetice și tehnologice

Adoptarea pe scară largă a hardware-ului pentru Inteligență Artificială (AI) în centrele de date, fără implementarea unor soluții inovatoare în domeniul energetic și tehnologic,...
Ultima oră
Pe aceeași temă