Un nou studiu arată că persoanele care recuperează orele de somn în weekend își pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 20%, scrie NYPost.
Bolile cardiovasculare pot fi reduse cu până la 20%
Echipa lui Yanjun Song, co-autor al studiului și cercetător la Spitalul Fuwai din Beijing, a analizat datele privind somnul a 90.900 de rezidenți din Marea Britanie.
Aproape 22% – aproximativ 19.800 de participanți – au fost clasificați ca fiind lipsiți de somn, deoarece dormeau în medie mai puțin de șapte ore pe noapte.
Cercetătorii au urmărit participanții timp de aproape 14 ani, monitorizând înregistrările spitalelor și ale deceselor pentru boli cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și accident vascular cerebral.
Cercetătorii au urmărit participanții timp de aproape 14 ani, monitorizând înregistrările spitalicești și decesele legate de boli cardiace, inclusiv insuficiența cardiacă, fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral.
Echipa a descoperit că cei care și-au recuperat somnul în weekend au fost cu 19% mai puțin predispuși să dezvolte boli de inimă.
Datele nu au evidențiat diferențe între bărbați și femei.
Dr. Nisha Parikh, director al Programului pentru Sănătatea Inimii Femeilor din cadrul Institutului Cardiovascular Northwell Health și Institutului Katz pentru Sănătatea Femeilor, a descris studiul ca fiind o „analiză bine realizată.”
Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie de afecțiuni care implică inima și vasele de sânge, fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel global.
Acestea includ afecțiuni precum boala coronariană, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral.
Factori de risc majori includ fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice și predispoziția genetică.
Prevenția și gestionarea bolilor cardiovasculare implică un stil de viață sănătos, monitorizarea regulată a stării de sănătate și, în unele cazuri, tratamente medicale specifice.
Un alt factor important în prevenirea bolilor cardiovasculare este gestionarea stresului, care poate contribui la hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate.
De asemenea, este esențială monitorizarea și controlul nivelurilor de colesterol și glicemie, deoarece aceste valori ridicate pot deteriora vasele de sânge și pot duce la complicații cardiace.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!