10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia va folosi și ea armament similar dacă SUA vor da bombe...

Rusia va folosi și ea armament similar dacă SUA vor da bombe cu fragmentare Ucrainei

Rusia va fi nevoită să utilizeze armament „similar” dacă Statele Unite(SUA) furnizează bombe cu fragmentare Ucrainei, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, deşi Washingtonul a acuzat trupele ruse că folosesc deja muniţie de acest tip, potrivit antena3.ro.

„În eventualitatea în care Statele Unite furnizează muniţie cu fragmentare Ucrainei, forţele armate ruse vor fi nevoite să utilizeze armament similar, ca reacţie, împotriva forţelor militare ucrainene. Trebuie notat faptul că Rusia are în serviciu muniţie cu fragmentare, pentru toate situaţiile. Este mult mai eficientă decât cea americană”, a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţia Reuters.

Deşi Serghei Şoigu a declarat că armata rusă nu a utilizat muniţie cu fragmentare în Ucraina, Administraţia de la Washington a acuzat forţele militare ruse că folosesc deja armament de acest fel, cu o rată de eşec de până la 40%, astfel că dispozitivele explozive rămân pe sol, generând mult timp riscuri pentru civili. Washingtonul susţine că muniţia cu fragmentare americană are o rată de eşec de doar 2,35%.

Rusia va uza de armament similar dacă SUA vor trimite bombe cu fragmentare Ucrainei, deși în cadrul NATO nu există o poziție comună

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să justifice decizia SUA de a furniza Ucrainei muniţie cu fragmentare, subliniind că armata ucraineană este nevoită să se apere de invazia rusă, dar a reamintit că Alianţa Nord-Atlantică nu are o poziţie comună privind armamentul de acest tip.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a anunţat că se opune utilizării de muniţie cu fragmentare. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a condamnat vehement decizia SUA de a furniza muniţie cu fragmentare Ucrainei. Organizaţia umanitară a atras atenţia că în zonele de conflict în care este folosit armament cu submuniţie sunt multe victime civile care ar putea fi evitate.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că se opune furnizării de bombe cu fragmentare Ucrainei, dar, ulterior, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a afirmat că Germania manifestă „înţelegere” pentru decizia Washingtonului. Marea Britanie a părut să se distanţeze de acţiunea SUA, amintind că s-a raliat unei convenţii internaţionale care interzice utilizarea muniţiei cu fragmentare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă