18.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 756: China trebuie trasă la răspundere, dacă trupele...

Rusia – Ucraina, ziua 756: China trebuie trasă la răspundere, dacă trupele Moscovei avansează pe front, susțin SUA

Statele Unite ale Americii (SUA) au avertizat că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de Externe rus Serghei Lavrov.

Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este “misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric” pentru SUA.

Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea “altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă”, după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile.

“I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum ‘totul e ok'”, a avertizat Campbell. “Aceasta este împotriva intereselor noastre”, a adăugat el în Comitetul naţional pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Diplomatul american a răspuns astfel la o întrebare referitoare la vizita de marţi a ministrului afacerilor externe rus Serghei Lavrov în China, în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că este deschis pentru o întărire a coordonării între cele două ţări.

Campbell a mai declarat că Washingtonul avertizase Beijingul dinainte că Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei în februarie 2022.

“Nu sunt sigur dacă ne-au crezut în totalitate sau dacă s-au gândit că este vorba poate de o acţiune de o anvergură mai mică şi nu de o mişcare amplă”, a declarat Campbell.

Potrivit acestuia, China s-a îngrijorat de primele eşecuri ruse şi s-a străduit să reconstruiască “capacităţile militare” ale Moscovei.

Însă, la peste doi ani de atunci, “Rusia s-a reorganizat aproape complet şi reprezintă o ameninţare importantă pentru Ucraina şi regiune”, a mai spus diplomatul american.

Citește și:

Cancelarul Nehammer al Austriei susține că pacea în Ucraina se va obține doar prin negocieri cu Rusia

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor...

Sandale pentru copii – o soluție confortabilă și elegantă pentru vară

Sandalele sunt foarte recomandate pentru copii în sezonul cald, datorită numeroaselor avantaje pe care acestea le oferă atât în ceea ce privește confortul,...

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă