12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 597: Consiliul Europei califică foametea din anii '30...

Rusia – Ucraina, ziua 597: Consiliul Europei califică foametea din anii ’30 din Ucraina genocid comis de sovietici

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut joi drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani ce a cauzat moartea câtorva milioane de persoane, tragedie cunoscută ca Holodomor.

Într-un text adoptat cu 73 de voturi pentru şi un vot împotrivă, parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi la Strasbourg, au urmat pasul făcut de Parlamentul European, care deja a calificat acest episod drept genocid în decembrie 2022.

Ucraina a pierdut între 4 şi 8 milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării orchestrate de Stalin pentru a reprima orice veleităţi naţionaliste ale acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Rezoluţia adoptată prevede că APCE ”îşi va continua acţiunea menită să stabilească adevărul istoric şi să expună argumentele juridice care conduc la concluzia că Holodomor constituie un genocid”.

”Recunoaşterea Holodomor ca genocid de APCE şi de parlamentele care încă nu au făcut acest lucru ar constitui un omagiu legitim adus poporului ucrainean şi în special victimelor”, se mai arată în concluziile textului adoptat de APCE.

Împotrivă a votat doar reprezentantul Bosniei.

Decizia vine în timp ce invazia Ucrainei de către Federația Rusă este în plină desfășurare.

Recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirma că omologul său rus, Vladimir Putin, vrea să refacă Uniunea Sovietică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă