20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLIVE UPDATE. Rusia - Ucraina, ziua 513: Moscova anunță că a efectuat...

LIVE UPDATE. Rusia – Ucraina, ziua 513: Moscova anunță că a efectuat un exercițiu militar în nord-vestul Mării Negre

UPDATE, ora 16:30: Rusia a bombardat în noaptea trecută cu rachete instalaţii ucrainene unde se pregăteau atacuri cu drone kamikaze, a reacţionat vineri Ministerul rus al Apărării, după a patra noapte consecutivă de atacuri ruseşti cu rachete şi drone asupra unor infrastructuri din oraşul-port Odesa, încă o salvă de rachete fiind lansată vineri în aceeaşi regiune în plină zi.

“Noaptea aceasta, Forţele Armate ruse au lansat un nou atac cu arme de precizie cu rază lungă de acţiune dinspre mare împotriva instalaţiilor în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei cu folosirea dronelor de atac”, a transmis Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, “toate ţintele au fost atinse”, fără a da detalii despre localizarea acestora.

Potrivit responsabililor ucraineni, Rusia a atacat cu rachete şi drone începând de marţi în fiecare noapte instalaţii portuare folosite pentru exportul cerealelor şi alte infrastructuri ale industriei agricole ucrainene.

Două dintre aceste atacuri au fost justificate de Moscova drept “represalii” după atacul ucrainean efectuat luni cu drone acvatice de suprafaţă asupra podului Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată şi Rusia continentală.

Lansarea acestor atacuri coincide şi cu retragerea Rusiei din acordul mediat de ONU şi Turcia pentru transportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur în Marea Neagră. Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia caută prin aceste bombardamente să degradeze cât mai mult infrastructura ucraineană destinată exportului de cereale.

În toate aceste patru atacuri, Rusia a folosit peste 70 de rachete, în special rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, şi circa o sută de drone.

Un al cincilea atac a fost efectuat vineri înainte de orele prânzului cu şapte rachete, provocând pagube într-un district tot din regiunea de coastă Odesa.

“Ţinta a fost o infrastructură importantă”, a declarat reprezentantul Administraţiei Militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, fără a oferi deocamdată alte detalii. Şi purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că acest ultim atac şi-a atins ţinta. “Încă evaluăm amploarea pagubelor, nu avem informaţii despre victime”, a declarat aceasta.

Un ‘exerciţiu militar’ a fost efectuat de către forţele ruse în nord-vestul Mării Negre, a anunţat Moscova în această dimineaţă, indicând că au fost trase rachete antinavă pentru lovirea unei ţinte pe mare.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, nave din Flota rusă din Marea Neagră au lansat rachete de croazieră antinavă ”asupra unui vas-ţintă în zona de antrenament de luptă în nord-vestul Mării Negre”.

”Datele de telemetrie şi supraveghere video din vehicule aeriene fără pilot au confirmat succesul exerciţiului de luptă. Nava-ţintă a fost distrusă ca urmare a loviturilor cu rachete”, a adăugat partea rusă.

Ministerul Apărării rus a indicat de asemenea că aviaţia Flotei, în coordonare cu navele, a efectuat acţiuni pentru a izola zona închisă temporar navigaţiei.

Citește și:

A 512-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, hotărât: “Vreau să fim în continuare un partener foarte serios în coaliţia guvernamentală”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, subliniază seriozitatea și responsabilitatea în cadrul coaliției guvernamentale și reafirmă necesitatea unei abordări similare în privința alianței electorale. Prezent la Tulcea,...

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...

Creatorul de modă Roberto Cavalli s-a stins din viață

Roberto Cavalli, celebrul creator de modă italian cunoscut pentru creațiile sale extravagante și inovatoare, a încetat din viață vineri, la vârsta de 83 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă