7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 382. Ucraina vrea să înlocuiască expresia "Federația Rusă"...

Rusia – Ucraina, ziua 382. Ucraina vrea să înlocuiască expresia “Federația Rusă” cu “Federația Moscovei”

Autoritățile de la Kiev analizează o propunere conform căreia, în limba ucraineană, expresia “Federația Rusă” ar urma să fie înlocuită cu expresia “Federația Moscovei”.

Conform aceleiași propuneri, adjectivul “rus” ar putea fi înlocuit cu adjectivul “moscovit”. Propunerea ar avea chiar susținerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului l-ar fi însărcinat pe premierul Denis Shmygal să “studieze cu atenție” posibilitatea acestei schimbări de denumire.

Deocamdată nu există în spațiul public prea multe justificări pentru această inițiativă a Ucrainei. Se poate însă presupune că Ucraina ar dori să facă o diferențiere între cetățenii ruși obișnuiți, care nu doresc război, și conducerea politică de la Moscova, cea care a decis agresiunea împotriva Ucrainei. Se poate aminti faptul că, alături de militarii ucraineni, de partea Ucrainei luptă și o unitate formată din ruși care se opun regimului Putin.

Expresia “Federația Moscovei” ar putea să-i deculpabilizeze pe rușii care nu susțin regimul Putin

Această propunere, lansată de la Kiev, a generat deja critici din partea Federației Ruse. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că această inițiativă a Ucrainei n-ar face decât să intensifice sentimentele anti – rusești.

Pe de altă parte, în Occident există comentarii conform cărora în Federația Rusă se află și teritorii autonome care nu doresc să susțină regimul Putin. În unele dintre aceste teritorii au avut loc și proteste împotriva războiului din Ucraina. Unele regiuni sunt și mari deținătoare de resurse naturale, care acum sunt exploatate prin decizii ale Moscovei.

Rusia a pornit actualul război în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 381: Kievul i-a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene să evacueze complexul mănăstiresc

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă