Rusia susține că nu poate prelua turbina pentru gazoductul Nord Stream 1, deși Germania a anunțat că e gata să o livreze Rusiei.
Turbina necesita reparații. Din acest motiv, ea fusese preluată de compania germană Siemens și livrată către o filială Siemens din Canada, pentru a fi reparată. După finalizarea reparației, Canada a întârziat s-o trimită înapoi în Germania, întrucât repunerea în funcțiune a acestui agregat energetic putea fi considerată o încălcare a embargoului împotriva Rusiei. Acum, turbina este în Germania.
Punctul de vedere al Rusiei a fost exprimat printr-un comunicat de presă emis de compania Gazprom. ”Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea”, a anunțat Gazprom.
Absența turbinei fusese invocată de Rusia drept cauză a scăderii cantității de gaze către Germania. Acum, analiștii occidentali consideră că Rusia refuză să preia turbina doar pentru a nu crește volumul gazelor livrate.
Însuși cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a intervenit în acest litigiu. El a mers să vadă turbina, în orașul Mühlheim an der Ruhr. „Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea şi atunci va fi foarte rapid acolo”, a declarat cancelarul Scholz, citat de Deutsche Welle.
Livrările prin gazoductul Nord Stream 1 au scăzut de la 1800 la 350 GWh pe zi
Prin Nord Stream 1, Rusia trimite acum către Germania doar circa 350 Gigawaţi/oră (GWh) pe zi. Volumul maxim zilnic ar fi de 1800 GWh.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!