5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRusia susține că nu poate prelua turbina pentru gazoductul Nord Stream

Rusia susține că nu poate prelua turbina pentru gazoductul Nord Stream

Rusia susține că nu poate prelua turbina pentru gazoductul Nord Stream 1, deși Germania a anunțat că e gata să o livreze Rusiei.

Turbina necesita reparații. Din acest motiv, ea fusese preluată de compania germană Siemens și livrată către o filială Siemens din Canada, pentru a fi reparată. După finalizarea reparației, Canada a întârziat s-o trimită înapoi în Germania, întrucât repunerea în funcțiune a acestui agregat energetic putea fi considerată o încălcare a embargoului împotriva Rusiei. Acum, turbina este în Germania.

Punctul de vedere al Rusiei a fost exprimat printr-un comunicat de presă emis de compania Gazprom. ”Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea”, a anunțat Gazprom.

Absența turbinei fusese invocată de Rusia drept cauză a scăderii cantității de gaze către Germania. Acum, analiștii occidentali consideră că Rusia refuză să preia turbina doar pentru a nu crește volumul gazelor livrate.

Însuși cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a intervenit în acest litigiu. El a mers să vadă turbina, în orașul Mühlheim an der Ruhr. „Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea şi atunci va fi foarte rapid acolo”, a declarat cancelarul Scholz, citat de Deutsche Welle.

Livrările prin gazoductul Nord Stream 1 au scăzut de la 1800 la 350 GWh pe zi

Prin Nord Stream 1, Rusia trimite acum către Germania doar circa 350 Gigawaţi/oră (GWh) pe zi. Volumul maxim zilnic ar fi de 1800 GWh.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă