21.1 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia și Ucraina au schimbat mai mulți prizonieri preoți

Rusia și Ucraina au schimbat mai mulți prizonieri preoți

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un transfer inedit de civili care survine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul acestei săptămâni, potrivit barrons.com.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, doi preoţi greco-catolici ucraineni luaţi prizonieri în oraşul Berdiansk ocupat de trupele ruse au fost returnaţi în Ucraina cu ajutorul medierii Vaticanului.

“Bogdan Gueleta şi Ivan Leviţky au propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în Berdiansk, în parohia Naşterea Fecioarei Maria a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina”, a declarat Zelenski, adăugând că aceşti doi preoţi au fost luaţi prizonieri de Rusia în noiembrie 2022.

La rândul ei, Rusia a anunţat că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, a fost predat Moscovei împreună cu alţi doi preoţi. Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, unde a fost acuzat că a justificat invazia rusă.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, apropiată Patriarhiei Moscovei, se află sub presiunea autorităţilor de la Kiev, deşi a rupt legăturile cu Rusia după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi patriarhul rus Kirill au susţinut invazia rusă în Ucraina.

Dar mulţi ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei este doar una de formă şi că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli Moscovei, în timp ce Kievul le cere acestora să-şi dovedească loialitatea faţă de Ucraina alăturându-se Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a ţării, creată în 2018.

De când a început războiul cu Rusia în februarie 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost supusă la numeroase percheziţii de către serviciul de securitate ucrainean, iar mai mulţi ierarhi din cadrul ei au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare.

Intermediar arab în noul schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina

Într-o postare pe Telegram, ministerul rus al Apărării a precizat că prizonierii ruşi s-au putut întoarce acasă cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite care au acţionat ca intermediar, potrivit sky.news.com.

„Ca urmare a negocierilor, 90 de prizonieri de război ruşi care au riscat moartea în captivitate sunt returnaţi din zonele aflate sub controlul Kievului”, a declarat ministerul rus al Apărării. „În schimb, 90 de prizonieri din forţele armate ucrainene au fost predaţi”.

Prizonierii ruşi eliberaţi au fost transportaţi cu avionul la Moscova, unde vor fi supuşi unor controale medicale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

Silvestru Șoșoacă despre Diana Șoșoacă: Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe

„ Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe. Șosoacă a avut nevoie de PSD-ul lui Ciolacu. Nota 5, mă refer la 5% se...

11 morți în urma unor atacuri rusești în sudul și estul Ucrainei

Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă