O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în 13 țări europene, inclusiv în România, de la începutul anului 2022
Autoritățile germane au deschis luni o anchetă privind survolarea cu zece drone a unei zone militare din Bavaria, unde se află uzina de producție a avioanelor de luptă Eurofighter. Incidentul face parte dintr-o serie de evenimente, considerate posibile operațiuni hibride rusești, conform investigației publicate de „Die Zeit”, preluată de news.ro.
Investigația „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în 13 țări europene, inclusiv România, de la începutul anului 2022. Scopul acestor acțiuni ar fi să testeze vulnerabilitățile infrastructurii NATO și să provoace haos în Europa.
În România, au fost raportate două incidente semnificative:
- Tentativă de sabotaj în iulie 2024: Un cetățean columbian ar fi fost recrutat, pentru a comite acte de sabotaj asupra infrastructurii critice. Poliția a dejucat planul, înainte ca acesta să fie pus în aplicare.
- Alegeri prezidențiale anulate: În 2024, Curtea Constituțională a anulat alegerile câștigate de un candidat pro-rus, invocând manipularea procesului electoral printr-un „atac hibrid agresiv.”
Și Germania a înregistrat numeroase incidente: survolări suspecte de drone deasupra bazelor militare, sabotaje asupra infrastructurii feroviare și energetice, precum și atacuri cibernetice asupra partidelor politice.
În alte țări, au fost raportate incendii la infrastructuri strategice, tentative de spionaj și atacuri asupra cablurilor submarine de telecomunicații din Marea Baltică.
Conform experților, Rusia folosește „operațiuni hibride” pentru a destabiliza Europa, recrutând persoane fără legături anterioare cu serviciile de informații, prin intermediul rețelelor de socializare sau contacte private. Acești agenți de unică folosință sunt plătiți modest, pentru a efectua misiuni riscante, ceea ce reduce riscurile pentru Kremlin.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube