7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăRusia s-a retras din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa. Reacția Ministerului...

Rusia s-a retras din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa. Reacția Ministerului de Externe al României

Rusia a finalizat procedura prin care se retrage din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa, acesta fiind documentul care limita cantitățile de armament pe care le dețin statele europene.

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis un comunicat în care avertizează că această decizie a Rusiei va afecta securitatea în Europa.

MAE “condamnă decizia Federației Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forțele Convenționale în Europa (TCFE). Procedura, inițiată de către F. Rusă pe data de 10 mai 2023, a fost încheiată astăzi, 9 iunie 2023, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Țărilor de Jos. 

Decizia Federației Ruse este cea mai recentă acțiune de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a securității euroatlantice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki și a obiectivelor TCFE.

Acțiunile Federației Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunțul său de „autosuspendare” din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federația Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligațiile ce îi reveneau prin Tratat.

România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic”, a transmis MAE.

Tratatul cu privire la fortele armate conventionale in Europa (CFE) fusese negociat în ultimii ani ai Războiului Rece. Tratatul CFE a fost semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990.

Înaintea retragerii Federației Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părți.

Prevederile sale impun o serie de limitări și plafoane pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă.

În anul 2007, Federația Rusă și-a suspendat unilateral participarea la Tratatul CFE, fără ca Tratatul să prevadă o astfel de procedură.

Celelalte state-părți continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun (JCG), cu sediul la Viena.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piedone devine favoritul bucureștenilor pentru funcția de primar general

În contextul alegerilor iminente pentru Primăria Generală a Bucureștiului, Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, a devenit principalul favorit al bucureștenilor,...

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare până în 2030, studiu

91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanță în HR Arthur Hunt...

Manichiura semipermanentă – ce trebuie să știi despre aceasta?

Manichiura cu ojă semipermanentă este extrem de populară și a câștigat recunoașterea multor femei din întreaga lume. Procedura presupune aplicarea unui lac special pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă