7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus la Ministerul de Externe. Moscova susține că nu există dovezi pentru a sprijini acuzațiile şi spune că „regimul criminal de la Kiev” provoacă Moldova, transmite Antena3.

„Respingem categoric atacurile antirusești fără temei, care din păcate au devenit o normă în Republica Moldova. Din nou, nu au fost prezentate dovezi că dronele ar fi avut origine rusă și că ar fi fost lansate de pe teritoriul nostru. Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei s-a limitat la o trimitere la așa-zisele „informații precise” de care dispune partea moldovenească, fără a oferi detalii. Suntem siguri că dovezile nu vor fi niciodată prezentate, pentru că nu există.

Reiterăm încă o dată că, în cadrul operațiunii militare speciale, Forțele Armate ale Federației Ruse nu utilizează și nu stabilesc rute pentru zborurile dronelor deasupra teritoriilor statelor vecine Ucrainei, inclusiv Moldova. Obiectivele legale ale acțiunilor rusești sunt doar obiectivele militare ale Forțelor Armate Ucrainene și infrastructura aferentă acestora. Regimul criminal de la Kiev, dimpotrivă, nu se ferește de mijloace și lovește casele rezidențiale și civilii nevinovați”, a transmis MAE rus, în cadrul unui comunicat de presă.

Rusia acuză Ucraina de provocarea Moldovei prin incidentul cu dronele


În continuare, Rusia sugerează că incidentul cu cele două drone căzute în Moldova ar putea fi o manevră a Ucrainei pentru a atrage Chișinăul în conflict, subliniind coincidența temporară cu un atac masiv al Forțelor Armate ucrainene asupra obiectivelor civile din Federația Rusă.

„Atragem atenția la faptul că informațiile despre cele două drone care ar fi căzut în Moldova au apărut exact în momentul în care Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac masiv asupra obiectivelor civile din Federația Rusă.

Astfel, pe 10 noiembrie, între orele 00:00 și 08:00, Forțele Armate ale Ucrainei au fost implicate în utilizarea unui total de 84 de drone, inclusiv în regiunile Moscova (34), Briansk (22), Kaluga (7), Kursk (7), Orlov (7), Rostov (3), Belgorod (2) și Tula (2). Această coincidență sugerează că autoritățile de la Kiev încearcă să provoace Moldova pentru a se alătura pe deplin în conflictele de partea Ucrainei și a Vestului.

Reiterăm apelul către autoritățile moldovenești să renunțe la retorica antirusească și să nu cedeze în fața unor astfel de provocări”, se arată în comunicatul MAE rus.

O dronă a fost găsită într-o localitate din Republica Moldova


O dronă a fost găsită în apropierea localității Fîrlădeni, din raionul Căușeni, în Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, oamenii legii au fost sesizați duminică, în jurul orei 10:00, de către un locuitor.

„Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat. La fața locului sunt prezente toate serviciile specializate, iar specialiștii secției tehnico-explozive a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze aparatul de zbor”, a transmis Poliția Națională din Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, deschis traficului pe 23 decembrie

Luni, 23 decembrie, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, între Dumbrava și Mizil, va fi deschis circulației publice fără restricții. Anunțul a...

Apple renunță la ideea abonamentului pentru iPhone. Motivele invocate de companie

Apple a renunțat la conceptul unui „abonament hardware” pentru iPhone-uri, o idee explorată încă din 2022, potrivit surselor citate de Bloomberg. Modelul presupunea ca utilizatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă