Viceprim-ministrul rus Alexei Overchuk a declarat că Moscova ar susține includerea Pakistanului în BRICS, scrie Reuters.
Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS
„Am sprijini acest lucru”, a spus Overchuk, aflat într-o vizită de două zile la Islamabad, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul de externe al Pakistanului, Ishaq, răspunzând unei întrebări despre solicitarea Pakistanului de a deveni parte din grupul celor mai importante economii emergente ale lumii.
BRICS este denumit după Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Blocul a invitat anul trecut Arabia Saudită, Iranul, Etiopia, Egiptul, Argentina și Emiratele Arabe Unite să devină membri, într-o mișcare destinată să accelereze eforturile sale de a reconfigura un ordinea mondială pe care o consideră depășită.
Cele două părți au discutat, de asemenea, despre îmbunătățirea volumului de comerț bilateral și despre cum să depășească constrângerile bancare pentru tranzacții.
Overchuk a menționat că prim-ministrul rus, Mikhail Mishustin, va participa la întâlnirea liderilor de guvern ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Islamabad luna viitoare, pe care o consideră importantă.
Ce este BRICS
BRICS este un acronim care denumește un grup de cinci economii emergente majore: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Creat inițial sub numele de BRIC în 2009, când Africa de Sud s-a alăturat în 2010, blocul reprezintă un procent semnificativ din economia globală și are un impact considerabil pe scena internațională.
BRICS a fost inițial format pentru a promova cooperarea între aceste economii emergente, care se confruntau cu provocări comune și aveau interese economice și strategice similare. În timp ce Brazilia, Rusia, India și China au început să colaboreze în 2009, includerea Africii de Sud în 2010 a marcat începutul BRICS ca bloc formalizat.
Scopul principal al BRICS este să promoveze cooperarea economică și politică între membrii săi, să sprijine reformele în instituțiile financiare internaționale și să dezvolte o viziune alternativă asupra ordinii economice globale dominată de economiile dezvoltate.
Blocul urmărește să promoveze dezvoltarea durabilă, să îmbunătățească accesul la piețele financiare și să reducă dependența de sistemul economic tradițional, centrat pe Occident.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!