Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a folosit cu o zi înainte rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru a viza ”ținte civile” în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, controlată de Moscova, transmite AFP.
„La 12 mai, în jurul orei 18,30 (15,30), avioane de luptă ale forţelor aeriene ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra companiei de produse polimerice Polypak şi fabricii de prelucrare a cărnii Milam din oraşul Lugansk”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.
„În acest atac au fost folosite rachete aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie, în pofida declaraţiilor Londrei că aceste arme nu vor fi utilizate împotriva unor ţinte civile”, a arătat ministerul.
Rusia a acuzat armata ucraineană că a atins „ ținte civile” în regiunea Lugansk, un incendiu și mai multe distrugeri fiind semnalate după atac
Ca urmare a atacului, „un incendiu a izbucnit la sediul unor întreprinderi alimentare şi chimice din Lugansk”, a mai precizat ministerul rus, raportând „distrugerea unor clădiri rezidenţiale din apropiere” şi „răniţi, între care şase copii”.
Este pentru prima dată când Rusia raportează lovituri ucrainene cu aceste rachete cu rază lungă de acţiune, promise joi de Londra Kievului, într-un moment în care Ucraina afirmă că finalizează pregătirile pentru a lansa o ofensivă de recucerire a teritoriilor ocupate de Moscova în est şi sud.
Marea Britanie a devenit săptămâna aceasta prima ţară care a furnizat rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, o acţiune considerată de Rusia drept o „escaladare serioasă” a conflictului.
Moscova acuză Germania că a participat alături de SUA la cercetare biologică în Ucraina
Germania a participat împreună cu Statele Unite(SUA) în cercetare biologică în Ucraina, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Saharova, citată de DPA.
„Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina”, a spus Saharova în remarci la canalul de stat RT.
Ea a descris activitatea drept „cercetare ştiinţifică periculoasă”. Saharova nu a furnizat dovezi care să-i susţină afirmaţiile.
Ucraina e un proxy. Zelenski nu mai vrea în NATO. Cere negocieri cu Rusia. Sancțiunile americane sunt tot mai dure. Administrația Putin are în tolbă alternativa BRICS.
În Ucraina e război proxy
Așa cum spuneam încă dinaintea invaziei ruse, Ucraina e un proxy. În limbaj geostrategic, o țară care luptă în interesul altei puteri. Vladimir Zelenski își joacă rolul vieții. Fie de păpușă americană, fie de erou. Ambele variante sunt valabile. Depinde doar de unghiul din care este privit actorul-președinte.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!