14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a finalizat acțiunea de mobilizare a 300.000 de soldați

Rusia a finalizat acțiunea de mobilizare a 300.000 de soldați

Rusia a finalizat acțiunea de mobilizare parțială, aducând în armată 300.000 de soldați, a anunțat ministrul Apărării, generalul Serghei Șoigu.

Ministrul a făcut acest anunț la data de 1 noiembrie 2022. Mobilizarea parțială s-a realizat conform ordinului președintelui Putin, din data de 21 septembrie, a precizat ministrul Apărării. Șoigu a recunoscut că “au existat anumite disfuncționalități în activitatea centrelor de recrutare, în prima etapă”, dar aceste probleme au fost corectate pe parcurs.

Ministrul se referea, probabil, la situații în care au fost încorporați bărbați care erau inapți să facă armata. Unele erori au fost recunoscute chiar în media rusă și au generat furia unor propagandiști ai Kremlinului. Însuși președintele Putin a avut o declarație în care promitea că erorile vor fi corectate.

Mobilizarea parțială a fost ordonată pentru a suplimenta trupele rusești trimise la război în Ucraina. Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022, pretextând o “operațiune militară specială”.

În acțiunea de mobilizare, unii au fost luați în armată, alții au fugit din Rusia

O problemă incomodă pentru Rusia este fuga din țară a mii de tineri, care au vrut astfel să scape de încorporare. Chestiunea a fost discutată inclusiv între președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Liderul din Belarus l-a consolat pe Putin, explicându-i că, chiar dacă nu fugeau, Rusia nu putea conta pe ei ca militari.

Un efect al decretului de mobilizare parțială a fost scumpirea bruscă a biletelor de avion din Rusia spre alte țări. De asemenea, s-au format cozi uriașe de automobile la punctele terestre de ieșire din Rusia, cum ar fi cele spre Finlanda.

Unele țări NATO și-au manifestat îngrijorarea față de intrarea bruscă pe teritoriul lor a unui mare număr de ruși. Cu privire la Germania, un oficial ucrainean a avertizat-o să nu aibă încredere în acești “dezertori”. Acești ruși ar putea reprezenta un risc de securitate pentru Germania.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă