9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalRumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate...

Rumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei şi l-a returnat Parlamentului pentru o nouă discuţie, a declarat luni biroul de presă prezidenţial, informează BTA, potrivit agerpres.ro.

În motivaţia sa, preşedintele Radev a remarcat că parlamentarii nu erau suficient de familiarizaţi cu parametrii specifici ai donaţiei, ceea ce a făcut să le fie imposibil să evalueze în mod obiectiv dacă echipamentul furnizat nu mai este necesar.

Preşedintele a subliniat că nu au fost luate în considerare sarcinile de război încredinţate Ministerului de Interne şi nici nevoile Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră şi ale Direcţiilor Securitate la Incendiu şi Protecţia Populaţiei.

Echipamentele blindate de transport pe teren accidentat furnizate Ucrainei ar putea fi utilizate în mod specific pentru protecţia frontierei bulgare şi pentru acordarea de asistenţă populaţiei în caz de dezastre şi accidente, inclusiv în zone greu accesibile, a subliniat preşedintele.

“Sunt ghidat de convingerea că siguranţa, sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari ar trebui să fie o prioritate de vârf”, a adăugat preşedintele Radev.

El a amintit de recentele inundaţii din Karlovo şi Ţarevo, când Ministerul de Interne s-a bazat, din nou, pe armata bulgară. Cazurile de genul acesta vor deveni mai frecvente, iar acest lucru necesită consolidare, nu slăbire, a adăugat preşedintele.

Acordul privind furnizarea de echipamente de transport blindate a fost semnat la Sofia, pe 8 august 2023, şi la Kiev, pe 13 noiembrie 2023.

Pe 22 noiembrie, în prima şi a doua lectură, Adunarea Naţională a aprobat furnizarea de echipamente de transport blindate cu armamentul disponibil către Ucraina. Ratificarea a fost susţinută de 131 de deputaţi, 49 au fost împotrivă şi unul s-a abţinut. Parlamentarii BSP pentru Bulgaria şi Vazrazhdane s-au opus ratificării. GERB-UDF, Continuă schimbarea – Bulgaria Democrată, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi şapte parlamentari din grupul “Există un astfel de popor” au votat pentru. Unul dintre parlamentarii BSP pentru Bulgaria s-a abţinut.

Exit-poll: Rumen Radev a obținut un nou mandat în Bulgaria

Rumen Radev a câștigat alegerile prezidențiale, conform primelor sondaje la ieșirea de la vot, conform Reuters şi AFP, preluat de Agerpes.

Cu un mesaj ferm de combatere a corupţiei, Rumen Radev (58 de ani), susţinut de socialişti şi de câteva partide anti-sistem, a obţinut 64-66% din sufragii, în timp ce contracandidatul său Anastas Gherdjikov (58 de ani), sprijinit de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, a luat 32-33% din voturi, potrivit sondajelor realizate de Alpha Research şi Gallup International.

Prezenţa la vot a înregistrat un nivel minim record pentru acest scrutin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

Ciolacu: Propunerea mea este ca lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că propune ca lista pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă