3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăRotația a început pe șest. Demisii și demiteri din instituții cheie și...

Rotația a început pe șest. Demisii și demiteri din instituții cheie și vorbe grele de la PSD pentru PNL

În paralel cu protestele care au cuprins întreaga țară, are loc și rotația guvernamentală doar că începutul e un pic altfel decât a fost anunțat, respectiv s-a început cu schimbarea șefilor din instituțiile cheie și apoi se va trece și schimbarea premierului și a miniștrilor.  

Deși Adrian Câciu (PSD) era șeful lui Lucian Heiuș (PNL) și nu lua deciziile de capul lui, toate acuzațiile pentru eșecul de la ANAF s-au dus țintă către Lucian Heiuș care și-a dat demisia din fruntea Fiscului luni seara, printr-o postare elegantă pe Facebook în care își justifica neputința.

România pare că își adâncește deficitul bugetar care în primele patru luni ale anului a ajuns la 26 de miliarde de lei, iar gradul de îndatorare este în creștere. Social democrații nu o spus clar și răspicat, dar ei ar da bani în plus la profesori, doar că Heiuș nu a adus bani la buget. Dacă ar fi să speculăm cursul rocadei am putea spune că Heiuș a fost forțat de șeful său, Câciu, să plece acasă, pentru ca social democrații să își poată instala omul. „Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul de Finanţe.

Această demisie a fost urmată marți dimineață de demiterea șefului de la Vămi, Bogdan Lari Mihei, instalat de PSD în funcție, în timp ce președintele Agenției pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, a demisionat, la scurt timp după.

Valul de demiteri și demisii vine după ce Heiuș a anunțat luni seară în comunicatul de demisie că ANAF a încasat în primele cinci luni ale anului cu 8,9 miliarde de lei mai puțin decât programul stabilit de Ministerul Finanțelor.

„L-am demis pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Val de reacții negative din partea PSD

Pentru că nu e sigur că va ajunge să preia frâiele Guvernului, respectiv mandatul de premier, social democrații au început un val de reacții negative împotriva liberalilor pe care dau vina că nu sunt bani la buget. „DEMISIE în loc de DEMITERE! „Ultima coborâre” a șefului ANAF-PNL, Lucian Heiuș a fost făcută pe derdeluș, în luna martie, când a ales să schieze în loc să colecteze banii la buget! Demisia este un gest de onoare, iar demiterea era iminentă. Cum poți afirma că tu, șeful ANAF, ai aflat abia ieri despre problemele instituției pe care o conduci? Colectarea defectuoasă a banilor la buget este una dintre cauzele pentru care azi avem profesori în stradă și unul dintre motivele pentru care nu au crescut și mai mult pensiile! PNL a lăsat încă o dată dezastru în urma lor!”, este mesajul transmis de Gabriel Zetea.

,,Demisionarul Heiuș de la ANAF nu poate susține că a aflat abia acum despre problemele de colectare. Problemele de colectare existau de mult timp și au fost semnalate de Ministrul Finanțelor și alți reprezentanți ai PSD. Iar demisia lui de la conducerea ANAF nu a fost voluntară și nu este o surpriză. Performanțele lui de la conducerea ANAF au dus la o prăbușire a încasărilor la bugetul de stat.”, sunt acuzațiile aduse de social democratul Lucian Pătrașcu. La scurt timp după și social democratul Daniel Suciu a notat: ,,E demitere, nu demisie, indiferent de cum prezintă domnul Heiuș acest lucru. Nu există nicio onoare să pleci acum, după ce ai ignorat toate semnalele și ai negat că există o mare problemă la colectare, iar instituția ta este responsabilă exact de acest lucru. Este doar un eșec neasumat!”.

În timp ce rotația este în aer, PSD face presiuni de pe banca de așteptare și ține să arate românilor că ei chiar dacă sunt la Guvernare nu sunt responsabili de eșecul gestionării bugetului, deși ministrul finanțelor, dar și al muncii sunt din partea PSD.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă