Rata divorțurilor în România este printre cele mai mici din lume, ceea ce sugerează că românilor le place să mențină căsătoria pe care și-au oficiat-o.
Un studiu difuzat de site-ul www.confused.com arată că România este pe locul al șaselea în lume, în ceea ce privește numărul redus de divorțuri. Țara cu cea mai redusă rată a divorțurilor este Malta, cu 0,5 divorțuri la mia de locuitori. Pe locurile următoare se plasează, la egalitate, Mexicul și Republica Irlanda (0,7). Pe locurile 4 și 5 sunt plasate Slovenia, apoi Italia. Este de remarcat că aceste prime țări sunt catolice, deci au o tradiție pentru căsătorie.
România este plasată pe locul șase, cu o rată de 1,2 la mie. Imediat după România, la egalitate, cu o rată de 1,3, se află Bulgaria și Croația. La rândul ei, Polonia, o țară recunoscută pentru importanța acordată religiei catolice, este plasată pe locul nouă, cu o rată de divorțuri de 1,4 la mie.
Rata divorțurilor a crescut în perioada maximă a pandemiei
Aceste date luate în calcul provin de la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Potrivit altor surse, în mai multe țări, numărul de divorțuri a crescut în perioada maximă a pandemiei și imediat după aceea (anii 2020 – 2021). De altfel, în perioada izolării la domiciliu a crescut și numărul actelor de violență domestică.
Datele privind numărul redus de divorțuri nu se corelează obligatoriu cu numărul de căsătorii legalizate. De exemplu, din punctul de vedere al numărului de căsătorii, România nu este atât de sus, ci undeva pe la mijlocul clasamentului. Evident, numărul de căsătorii oficiate este legat de nivelul de trai din țara respectivă. Un nivel de trai ridicat oferă mai multă încredere unui cuplu.
În România, în anul 2022, nunta cea mai mediatizată a fost cea a deputatului George Simion, liderul AUR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!