15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăEconomieRomânii pun din ce în ce mai mulți bani "pe dreapta". Numărul...

Românii pun din ce în ce mai mulți bani “pe dreapta”. Numărul depozitelor a crescut cu 800.000 în ultimii trei ani

Anul trecut, românii au ales să își păstreze economiile în bănci, generând un nivel semnificativ de depozite. Motivația din spatele acestei alegeri poate fi atribuită atât temerii față de vremuri economice dificile, cât și dobânzilor atractive oferite de instituțiile financiare. La sfârșitul anului precedent, economiile românilor în bănci se ridicau la aproximativ 600 de miliarde de lei, semnificativ mai mare față de perioadele anterioare.

Numărul de depozite a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la aproape 15 milioane în ultimii trei ani, o creștere de 800.000 de depozite. Această tendință indică încrederea crescută a populației în sistemul bancar și preferința pentru o modalitate mai sigură de păstrare a economiilor, scrie observatornews.

Mulți români au ales să amâne achiziția de locuințe cu ajutorul creditelor ipotecare din cauza ratelor mari. În schimb, au optat să își pună economiile în depozite, mai ales că băncile au oferit dobânzi atractive, depășind adesea 7 sau 8% în lei. Această politică de dobânzi competitive a fost un factor determinant în decizia românilor de a-și plasa economiile în sistemul bancar.

În ansamblu, această creștere semnificativă a depozitelor bancare reflectă atât nevoia de siguranță financiară a populației, cât și recunoașterea beneficiilor dobânzilor competitive oferite de bănci.

Valorea medie a banilor “trași pe dreapta” ajunge la 4.000 de euro. Spre exemplu, media în UE este de cinci ori mai marei.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă