21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânii, la mila lui Dumnezeu și a pompierilor

Românii, la mila lui Dumnezeu și a pompierilor

Bistriţa-Năsăud: Inundaţii în municipiul Bistriţa, în urma ploilor torenţiale

Ploile torenţiale căzute sâmbătă după amiază în municipiul Bistriţa au produs inundaţii pe mai multe străzi, apa intrând în beciuri şi curţi, iar doi copaci s-au prăbuşit, potrivit datelor comunicate de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Acesta a precizat că străzile Mihai Viteazul şi Ion Pop Reteganu sunt inundate din cauză că sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă cantităţii de precipitaţii căzute, iar apa a ajuns în beciurile şi curţile oamenilor. De asemenea, pompierii au fost solicitaţi să intervină la o locuinţă de pe Valea Budacului, unde apa ar fi intrat în casă.

Au fost semnalate şi două cazuri de copaci prăbuşiţi, pe străzile George Enescu şi Andrei Mureşanu.

Detaşamentul de pompieri din Bistriţa este sprijinit la intervenţii de Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al primăriei municipiului.

 

CFR SA: Două secţii de cale ferată închise şi una cu restricţii de viteză, la ora 18:00

 

Două secţii de cale ferată erau închise sâmbătă, la ora 18:00, în timp ce pe o altă secţie se circula cu restricţii de viteză, potrivit datelor furnizate de CFR SA.

Astfel, la ora menţionată era închisă secţia CF Întorsura Buzăului – Hărman, secţie neinteroperabilă administrată de gestionarul privat RCCF Trans, deoarece suprastructura podului de cale ferată, situat în apropierea staţiei Budila, s-a prăbuşit, infrastructura fiind afectată de creşterea debitului şi a cotelor râului Târlung. De asemenea, era închisă secţia CF Băbeni – Alunu (secţie pe care circulă doar trenuri de marfă) – terasament spălat între staţiile Popeşti Vâlcea – Berbeşti.

Totodată, pe Secţia CF Valea Seaca – Fărăoani trenurile circulau cu RV de 30 km/h (nivelul apelor a ajuns la ciuperca şinei).

Pe parcursul zilei au fost afectate şi alte secţii de cale ferată, ca urmare a condiţiilor meteorologice, respectiv Staţia CF Valea Uzului (circulaţie redeschisă la ora 11:23), Secţia CF Iaşi – Dorohoi, secţie neinteroperabilă administrată de gestionarul privat RCCF Trans (circulaţie redeschisă la ora 15:25) şi Secţia CF Comăneşti – Moineşti, tronson pe care circulă doar trenuri de marfă (circulaţie redeschisă la ora 16:13).

 

Inundaţiile mai fac o victimă: O femeie din Vrancea a murit după ce a fost surprinsă de viitură

 

Femeia din Poiana Cristei, judeţul Vrancea, dispărută vineri seară şi în cazul căreia autorităţile luau în calcul ipoteza să fi fost suprinsă de viituri a fost găsită decedată. Femeia era căutată de zeci de oameni, începând de sâmbătă dimineaţă, transmite News.ro

Femeia din Poiana Cristei, judeţul Vrancea, dispărută vineri seară şi în cazul căreia autorităţile luau în calcul ipoteza să fi fost suprinsă de viituri a fost găsită decedată. Femeia era căutată de zeci de oameni, începând de sâmbătă dimineaţă.

Ultima dată, femeia în vârstă de aproximativ 70 de ani din comună Poiana Cristei fusese văzută vineri seară în jurul orei 21.00, în zonă pârâului Brezoi, sat Mahriu. Cadavrul femeii a fost găsit la aproximativ un kilometru distanţă în amonte, în zona pârâului Brezoi. 

“Cercetările continuă pentru stabilirea cauzei decesului, în acest caz fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă. Cadavrul nu prezintă urme de violentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vrancea, Paula Enache.

 
Zeci de oameni continuă să caute o a două persoană dispărută în Vrancea. Este vorba despre un bărbat de 68 de ani din localitatea Sihlea. Conform sesizării, bărbatul ar fi plecat vineri de acasă spre pădurea Bogza şi nu a mai revenit. 

 

MAI a distribuit alimente şi alte produse în zonele afectate de inundaţii

 

Ministerul Afacerilor Interne a distribuit, sâmbătă, în zonele afectate de fenomenele meteorologice alimente şi alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potenţial inundabil.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, alimentele şi produsele de strictă necesitate au fost distribuite în judeţele Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ.

În judeţul Bacău au fost trimise apă, conserve de carne şi saci de dormit. În Oituz – 2.000 litri de apă potabilă, Slănic Moldova – 4.800 litri de apă potabilă, Moineşti – 4.800 litri de apă potabilă şi 200 saci de dormit, Poduri – 2.000 litri de apă şi 500 de conserve de carne, Comăneşti – 50 saci de dormit.

În judeţul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi împărţiţi populaţiei 2.600 de litri de apă potabilă. În localitatea Dobârlău din Covasna autorităţile centrale au trimis 260 de pături, 500 litri de apă potabilă, 1170 conserve de carne, 130 de paturi, 130 de saltele şi 260 cerceafuri.

În Neamţ, au fost trimise produse în trei localităţi. În comuna Trifeşti 400 de litri de apă potabilă, 300 conserve de carne şi 300 conserve din pate de ficat. În satele Buşmei şi Stejaru – 1500 conserve de carne, 300 conserve din pate de ficat şi 150 saci de dormit.

“Produsele puse la dispoziţia populaţiei fac parte din stocul rezervelor de stat şi sunt alocate ca ajutor umanitar, la solicitarea autorităţilor locale, în urma evaluărilor preliminare efectuate în teren, în zonele afectate de inundaţii”, se arată în comunicatul MAI.

Sâmbătă s-au manifestat efecte ale inundaţiilor în 84 de localităţi din 17 judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea).

Traficul rutier este afectat pe 10 drumuri naţionale, 9 drumuri judeţene şi 3 tronsoane de cale ferată.

De asemenea, comunicatul aminteşte că aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile şi un sat din Căneşti, judeţul Buzău sunt izolate rutier după surparea terasamentului unui drum comunal. “Pentru restabilirea accesului rutier în zonă se lucrează cu utilaje grele, iar activitatea va continua şi pe timpul nopţii, dacă situaţia o impune. În aceeaşi zonă, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat şi apa nu mai poate trece către bazinele de decantare. Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti”, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, se precizează că la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea s-a analizat posibilitatea prealertării pentru evacuare a locuitorilor din Domneşti Sat, Ciorani şi Călimăneşti, având în vedere că exista posibilitatea ca digul de pe râul Trotuş, de la Acumularea Călimăneşti să fie depăşit.

“În urma inspecţiilor efectuate şi a analizei de risc, a rezultat că nu se impune prealertarea populaţiei întrucât situaţia este stabilă şi digul rezistă. Au fost evacuate ori s-au autoevacuat 587 de persoane, care sunt cazate în locaţii care aparţin autorităţilor publice locale ori la rude sau prieteni”, afirmă sursa citată.

În ceea ce priveşte cele peste 400 de persoane evacuate preventiv în localitatea Fărcaşa, judeţul Neamţ, MAI menţionează că au rămas evacuate doar 20 de persoane, restul întorcându-se la locuinţele lor.

“Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate. De asemenea, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, intervenţiile din teren sunt supravegheate de prefecţii judeţelor afectate, de inspectorul general al IGSU şi de secretarul de stat Raed Arafat”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Bacău: Peste 250 de oameni intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din municipiu

 

Peste 250 de oameni intervin, sâmbătă, cu 30 de utilaje pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din zona de nord a municipiului Bacău, unde au fost inundate 24 de case şi curţi, potrivit unui comunicat de presă, remis AGERPRES, de primărie.

Intervenţia vine ca urmare a precipitaţiilor căzute în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe pârâul Limpedea, acolo unde s-a format o undă de viitură puternică ce a condus la creşterea rapidă a debitului pârâului Bârnat, care tranzitează zona de nord a municipiului. O primă estimare a primăriei arată că au fost inundate 24 de case şi curţi, precum şi alte societăţi comerciale din zonă.

Se lucrează la supraînălţarea digului prin dispunerea de saci de nisip pe porţiunea unde apele Bârnatului s-au deversat, precum şi la consolidarea acestuia. Primăria municipiului Bacău contribuie cu nisip, saci, utilaje necesare transportului şi descărcării acestora şi lucrători.

Administraţia locală a apelat inclusiv la agenţii economici privaţi, care au pus la dispoziţia echipelor de intervenţie excavatoare, autoîncărcătoare şi autobasculante.

De asemenea, la Bacău au fost deplasate echipamente aparţinând ISU Ilfov şi ISU Bacău, urmând ca în perioada următoare, în oraş să ajungă echipamente similare de la ISU Vrancea şi ISU Călăraşi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Bazinală de Apă Siret, debitul pârâului Bârnat se va reduce substanţial, în intervalul orar 20,00 – 21,00, faţă de valorile atinse în cursul zilei.

 

Suceava: Zeci de locuinţe din 16 localităţi afectate, drumuri naţionale şi judeţene blocate din cauza inundaţiilor

 

Ploile torenţiale au afectat 16 localităţi din judeţ, fiind inundate 40 de locuinţe şi afectate două drumuri naţionale şi judeţene, informează ISU Suceava.

Potrivit sursei citate, localităţile afectate sunt Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchişesti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuţi, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei şi Broşteni.

Se intervine pentru evacuarea apei din cele 40 de locuinţe, 35 de anexe, 58 de curţi şi 18 beciuri. Au fost afectate şi două drumuri judeţene, DJ 209A, între Slatina şi Găineşti şi DJ 177A, între Frasin şi Stulpicani şi DJ 174A între Dârmoxa şi Broşteni.

A fost blocat temporar şi traficul pe DJ 175F între Pojorâta şi Izvoarele Sucevei, în zona localităţii Fundu Moldovei, dar şi DJ 177A la Doroteia şi DJ 174A la Broşteni.

Din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, ce au condus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia a fost întreruptă şi pe două drumuri naţionale, respectiv DN17 Suceava – Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin şi pe DN 15C Spătăreşti – Târgu Neamţ, în zona localităţii Praxia.

Totodată, trei sute de consumatori din localitatea Broşteni nu au energie electrică, iar echipe de intervenţie de la Delgaz Grid se află în teren pentru a remedia problemele.

Pentru că numeroase imobile sunt inundate, reprezentanţii Delgaz Grid au decis întreruperea temporară a furnizării energiei electrice, la nivel local, pentru evitarea electrocutărilor, urmând ca imediat ce condiţiile de siguranţă vor permite, să fie reluată alimentarea.

Inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan Paul, se află în judeţul Suceava pentru monitorizarea şi evaluarea zonelor afectate de inundaţii.

 

Buzău: 400 de persoane din mai multe sate sunt izolate în urma unei viituri

 

Aproximativ 400 de persoane din patru sate din judeţul Buzău sunt izolate total, sâmbătă, după ce o viitură a distrus un podeţ care făcea legătura între două comune. Mai multe utilaje au fost trimise în zonă pentru reamenajarea albiei, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, corespondentului Mediafax, că aproximativ 400 de persoane din comunele Căneşti şi Chiliile sunt izolate total după ce un podeţ care făcea legătura între cele două localităţi a fost distrus de o viitură puternică.

„Aproximativ trei ore a plouat torential în zonă, iar albia pârâului Sărăţel a ieşit din matcă. A fost o viitură puternică, iar un podeţ făcut din tuburi de beton a fost distrus de viitură. Albia avea 2,3 metri lăţime, acum a ajuns la 50 de metri. Tuburile au fost astupate de crengi, bolovani şi au fost smulse. Apa a ieşit din matcă şi a inundat toată zona”, a spus Cozma.

Potrivit acestuia, 120 de persoane dintr-un sat din Căneşti şi alte 280 din trei sate din Chiliile sunt, la ora transmiterii acestei ştiri, izolate total.

Oamenii din zonă spun că nu au mai văzut o asemenea viitură din 1975. Secretarul de stat, Raed Arafat, a ajuns şi el în zonă, iar în urma întâlnirii cu autorităţile judeţene, au fost trimise utilaje pentru reamenajarea albiei şi repunerea tuburilor smulse de la podeţ.

 

Ministrul Apelor în inspecție la Budila

 

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, s-a deplasat sâmbătă după-amiaza în localitatea Budila, pentru a vedea la faţa locului situaţia creată de ruperea piciorului central al podului căii ferate Braşov – Întorsura Buzăului, care traversează râul Târlung.

Conform unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor, ministrul a fost însoţit de directorul general al A.N. “Apele Române”, Victor Sandu, de directorul general adjunct al ANAR, Dorel – Marcel Dume, de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov, Mihai Uţă, şi de prefectul judeţului Braşov, Marian Iulian Rasaliu.

“Specialiştii A.N. ‘Apele Române’ au analizat dacă fragmente ale piciorului de pod prăbuşit împiedică tranzitul apei prin albie, având în vedere şi faptul că în acest moment debitul râului Târlung se află la cota de pericol din cauza precipitaţiilor înregistrate în ultima perioadă”, se menţionează în comunicat. 

Compania CFR SA a anunţat sâmbătă că circulaţia feroviară era închisă secţia CF Întorsura Buzăului – Hărman, secţie neinteroperabilă administrată de gestionarul privat RCCF Trans, deoarece suprastructura podului de cale ferată, situat în apropierea staţiei Budila, s-a prăbuşit, infrastructura fiind afectată de creşterea debitului şi a cotelor râului Târlung.

 

Românii refuză să fie evacuați din propriile case

 

Mai multe persoane din Covasna au fost evacuate forţat, la dispoziţia prefectului, a declarat, pentru Mediafax, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că se discută şi cu mai multe persoane din judeţul Neamţ, care refuză evacuarea.

“Se lucrează, este adevărat că unele persoane (din judeţul Neamţ – n.r.) refuză evacuarea. La Covasna s-a dat dispoziţia prefectului ca să fie evacuaţi cu forţa din zona respectivă pe cei care nu vor, iar la Neamţ se discută cu ei acum ca să fie evacuaţi”, a declarat, Raed Arafat.

Autorităţile au dispus ca peste o sută de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ să fie evacuate, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

De asemenea, peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, trebuiau evacuate din locuinţe după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ. În vigoare este şi codul roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Târlung, în judeţele Braşov şi Covasna.

UPDATE 16.00 MAI: Peste 500 de persoane, evacuate preventiv ori autoevacuate. Un om luat de viitură la Neamţ

Citeşte şi: COD ROŞU în România. Inundaţiile au făcut dezastru în mai multe judeţe. O femeie a murit după ce tavanul casei s-a prăbuşit peste ea, un bărbat luat de viitură în Neamţ/ Armata, chemată în sprijin/ HARTA codurilor portocaliu şi galben de furtună | LIVE UPDATE 
Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat şi sunt cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că o persoană este căutată după ce a fost luată de viitură în comuna Gârcina din judeţul Neamţ.

Astfel, în Judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna. În judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca, iar în comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură.

 

De asemenea, în comuna Fărcaşa s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane

 

În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat.

Traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene. Traficul este întrerup pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, DN2N pe raza localităţii Jitia şi DN2L, pe raza localităţii Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

Dintre produsele scoase de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea). La acest moment, sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

 

MAI: 84 de localităţi din 17 judeţe sunt afectate de inundaţii, aproape 600 de persoane au fost evacuate

 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că a distribuit alimente, apă şi saci de dormit în judeţele grav afectate de inundaţii, respectiv în Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ. Aproape 600 de persoane au fost evacuate, iar 10 drumuri naţionale, nouă judeţene şi trei tronsoane de cale ferată au fost afectate de apele revărsate. Ultimul bilanţ arată că sunt afectate de inundaţii 84 de localităţi din 17 judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
MAI a distribuit persoanelor evacuate din zonele inundate sau în pericol de inundaţii, în Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ, apă, conserve de carne, saci de dormit, apă potabilă, cearşafuri şi pături.

Inundaţiile de sâmbătă au afectat 84 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea, traficul rutier fiind blocat pe 10 drumuri naţionale şi nouă judeţene, vremea afectând şi trei tronsoane de cale ferată, arată ultima situaţie transmisă de MAI.

 
În comuna Budila din judeţul Braşov podul feroviar construit peste râul Târlung s-a surpat din cauza unei viituri puternice. Este afectată linia ferată dintre Braşov şi Întorsura Buzăului, însă nu sunt trenuri blocate pe această rută.

De asemenea, aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile şi un sat din Căneşti, judeţul Buzău, sunt izolate rutier după ce s-a surpat terasamentul unui drum comunal. Autorităţile intervin cu utilaje pentru deblocarea accesul, existând posibilitatea ca acest lucru să se întâmple şi pe timpul nopţii, dacă va fi necesar. Tot în acest judeţ, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat şi apa nu mai poate trece către bazinele de decantare. Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti.

Au fost evacuate ori s-au autoevacuat 587 de persoane, care sunt cazate în spaţii care aparţin autorităţilor publice locale ori la rude sau prieteni. MAI precizează că dintre cele 400 de persoane evacuate preventiv din Neamţ, au rămas evacuate doar 20 de persoane, restul reîntorcându-se la locurinţele lor.

Sâmbătă, au fost emise patru atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, şi grindină pentru şase judeţe – Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Tulcea – şi două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roşu care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe – Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă