1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia va primi un rol mai important în industria de apărare europeană....

România va primi un rol mai important în industria de apărare europeană. Un centru de securitate cibernetică se deschide la București

Firmele românești din industria de apărare ar urma să dețină un rol mai important în cadrul industriei de apărare a UE, iar la București va funcționa un Centru de securitate cibernetică al UE, a anunțat Thierry Breton, comisar european pentru piața internă.

Thierry Breton s-a referit la capacitatea industrială din România cu prilejul vizitei de o zi pe care a efectuat-o în România, la data de 12 aprilie. Oficialul UE a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu premierul României, Nicolae Ciucă. Comisarul european a vizitat și două unități din industria românească de apărare.

“Am reiterat sprijinul României pentru consolidarea capacității de apărare europene, am discutat despre faptul că România și-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru bugetul de apărare. Anul acesta discutăm despre o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost și sunt pe agenda de lucru atât a Uniunii Europene, cât și a Alianței Nord-Atlantice”, a explicat premierul Ciucă în urma discuțiilor purtate cu comisarul Breton. “Desigur, este un angajament al Uniunii Europene în a ne întări capacitățile de apărare, în a relansa industria de apărare în contextul războiului din Ucraina, dar, în același timp, este o perspectivă pe care am discutat-o cu domnul comisar în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne pregăti și de a ne întări reziliența și capacitățile pentru a face față nu doar provocărilor actuale, ci și provocărilor viitoare”, a precizat premierul Ciucă.

„Am încredere că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare. Şi când o ţară cheltuie peste 2 la sută din PIB, aceasta este diferenţa: vă protejaţi ţara voastră, dar protejaţi şi continentul european, iar pentru asta vă mulţumesc”, a subliniat comisarul Thierry Breton.

Cu privire la activitățile României în cadrul UE, un element important îl va reprezenta Centrul de Competențe Cyber al Uniunii Europene. Acest centru va fi deschis oficial la București la data de 9 mai 2023, a anunțat premierul Ciucă. În această perioadă se fac ultimele pregătiri pentru operaționalizarea structurii Cyber, iar comisarul Breton va verifica stadiul acestor pregătiri.

“Domnia sa urmează să viziteze o parte din facilitățile noastre din industria de apărare, sigur va vizita și Centrul de Competențe Cyber din București, va avea, de asemenea, întâlniri cu oficiali din țara noastră, cu membri ai Guvernului, cu membri ai industriei de apărare și sunt convins că, odată ce va fi finalizată această vizită, va avea perspectiva reală asupra capacității țării noastre în ceea ce privește industria de apărare și, desigur, potențialul, pentru că aici discutăm de un potențial și oportunități care trebuie folosite și aliniate la nivelul Uniunii Europene, conform specificului fiecărui stat membru în parte”, a explicat premierul Ciucă.

La data de 5 aprilie 2023, în cadrul Forumului Internațional de Siguranță Cibernetică de la Lille, comisarul Breton sublinia că, în contextul războiului din Ucraina, numărul de provocări la adresa securității UE, inclusiv a securității cibernetice, a crescut enorm. “Întrucât Europa a devenit un actor global în domeniul politic, economic și de securitate, a devenit și o țintă tot mai vizată de atacuri cibernetice”, declara comisarul UE. Aceasta a subliniat că UE trebuie să-și creeze un „Scut Cibernetic” („European Cyber Shield”). Nu există protecție sută la sută împotriva atacurilor cibernetice, știm acest lucru, dar nu putem neglija realitatea acestor amenințări”, explica Thierry Breton.

Thierry Breton, comisar european pentru piața internă, aflat în vizită în România, a vizitat mai multe fabrici din industria de apărare precum și sediul viitorului Centru de Competențe Cyber al UE. Vizita în România este „parte a turului industriei de apărare a Uniunii Europene”, a anunțat Comisia Europeană.

„Am încredere că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare. Şi când o ţară cheltuie peste 2 la sută din PIB, aceasta este diferenţa: vă protejaţi ţara voastră, dar protejaţi şi continentul european, iar pentru asta vă mulţumesc”

Thierry Breton,

Comisar european

Premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, consideră că fiecare țară din UE deține „un potențial și oportunități care trebuie folosite și aliniate la nivelul Uniunii Europene, conform specificului fiecărui stat membru în parte”, astfel încât UE și țările membre să reziste în fața amenințărilor actuale și viitoare.

„Este o perspectivă pe care am discutat-o cu domnul comisar în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne pregăti și de a ne întări reziliența și capacitățile pentru a face față nu doar provocărilor actuale, ci și provocărilor viitoare”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

România pune la dispoziția UE capacitățile interne din industria de apărare, iar UE va deschide la București, luna viitoare, un centru de securitate cibernetică.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă