2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăRomânia va organiza în premieră Reuniunea Liderilor de la Munchen

România va organiza în premieră Reuniunea Liderilor de la Munchen

România va găzdui, în premieră, la finalul lunii noiembrie, Reuniunea Liderilor de la Munchen, unde vor fi abordate subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, este vorba de o sesiune în format restrâns a Liderilor de la Munchen, care va avea loc înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, găzduită pentru prima dată de către România, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Decizia Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC) ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la Munchen reconfirmă profilul diplomatic activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de securitate şi rolul pe care îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precizează MAE, potrivit agerpres.ro.

România va fi gazdă în premieră pentru Reuniunea Liderilor de la Munchen ce va precede întâlnirea miniştrilor afacerilor externe NATO

După cum arată sursa citată, această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu vicepreşedintele şi Chief Executive Officer al Conferinţei de Securitate de la Munchen, dr. Benedikt Franke, pe 4 mai, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităţilor române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

Organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanţial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la Bucureşti, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO şi a continuării adaptării posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, se mai arată în comunicatul amintit.

Potrivit MAE, Reuniunea Liderilor de la Munchen va reuni lideri de nivel înalt, alţi actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanţă deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediţie a Reuniunii Liderilor de la Munchen din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii.

Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost iniţiată în 1963 şi a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice.

Reuniunea Liderilor de la Munchen are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă