7.3 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia va investi 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică

România va investi 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică

România va investi, până în anul 2027, 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică și economică a județelor din țară dependente de industrii intensive în carbon, spune președintele Klaus Iohannis, potrivit jurnalul.ro.

„Rapoartele științifice elaborate pentru Evaluarea Globală de la COP28 arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice. De aceea, apreciez oportunitatea de a explora astăzi, împreună cu dumneavoastră, măsurile pe care le putem lua, la nivel național și internațional, în acest domeniu. Avem nevoie de angajamente noi și îndrăznețe pentru a ne atinge obiectivele climatice și cred că România poate fi considerată un exemplu în această privință. Comparativ cu 1990, România și-a redus emisiile cu peste două treimi și își propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030”, declară șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile și nucleare, și intenționează să crească și mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030: „Acest lucru plasează țara mea într-o poziție privilegiată inclusiv în privința producerii de bunuri și servicii cu amprentă de carbon redusă. Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că tranziția ecologică este și o tranziție echitabilă. Trebuie să îndeplinim, în același timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acțiunea climatică și de eradicarea sărăciei. Decarbonizarea, creșterea economică și crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, țara mea va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziție Justă în diversificarea energetică și economică a județelor din România dependente de industrii intensive în carbon.
Totodată, această finanțare va ajuta lucrătorii să dezvolte competențe specifice și să se adapteze la economia cu emisii reduse”.

„Suntem, de asemenea, în curs de elaborare a unui Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate în a-și face locuințele și transportul mai prietenoase cu clima. Luăm aceste măsuri pentru că suntem conștienți că cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere social și economic tind să fie cei mai afectați de efectele fizice negative ale schimbărilor climatice. De multe ori, aceștia sunt și cei care participă cel mai puțin la tranziția verde. În același timp, Planul Social pentru Climă va ajuta întreprinderile mici vulnerabile să facă față fluctuațiilor prețurilor carbonului. Măsurile Planului vor fi susținute de un pachet financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană de până la 6 miliarde de euro. Nu există nicio îndoială că acțiunea în domeniul climei trebuie să pună în prim-plan cetățenii și să îi protejeze pe cei vulnerabili”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Stilul e Mirel din Turnu Măgurele

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Marcel Ciolacu a avut o reacție dură la adresa opoziției. El consideră că membrii ei văd mereu probleme,...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă