30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriRomânia va ieși din nou pe piețele internaționale, de unde vrea să...

România va ieși din nou pe piețele internaționale, de unde vrea să strângă 3 miliarde de euro

România vrea să strângă aproximativ trei miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin cea de a treia vânzarea de obligaţiuni pe pieţele externe din acest an şi depăşind ţinta de împrumuturi, în condiţiile în care cel mai probabil va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a finanţa un deficit bugetar mai mare, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, România ar urma să finalizeze luni vânzarea de eurobonduri cu maturitate în 2028 la un spread final de 225 puncte de bază peste mid swaps şi a unor eurobonduri cu maturitatea în 2033 la un spread final de 330 de puncte de bază peste mid swaps. Sursele adaugă că volumul total al ofertelor a depăşit nouă miliarde de euro.

Această ieşire pe pieţele internaţionale vine în contextul în care Ministerul de Finanţe şi-a propus să strângă până la 8,5 miliarde de euro de pe piaţa internaţională în acest an. Înainte de vânzarea de luni, România strânsese deja aproximativ şase miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni în euro şi dolari.

La fel ca şi alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Polonia, România a decis să accelereze vânzările de obligaţiuni pentru a profita de costurile reduse de împrumut, iar cea mai mare parte a împrumuturilor sale este asigurată de vânzarea de obligaţiuni în lei.

Guvernul de la Bucureşti estimează că nevoile brute de finanţare pentru 2023 se vor ridica la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari) şi în ultima lună a purtat discuţii intense cu Comisia Europeană pentru a putea majora ţinta de deficit de la 4,4% din PIB, până la 5,5% din PIB, pe măsură ce creşterea cheltuielilor şi încetinirea economiei îşi fac simţite efectele asupra colectării taxelor.

Uniunea Europeană are drept obiectiv reducerea ţintei de deficit pentru România la 3% din PIB şi nu a căzut încă de acord asupra propunerii autorităţilor de la Bucureşti. Guvernul României ar urma să prezinte în mod oficial noile cifre privind deficitul după rectificarea bugetară care ar urma să aibă loc peste câtva săptămâni. 

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă