17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia trebuie să instruiască rezerviști voluntari, consideră premierul Ciolacu. "Orice țară trebuie...

România trebuie să instruiască rezerviști voluntari, consideră premierul Ciolacu. “Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău”

Premierul Marcel Ciolacu este de acord că România trebuie să-și pregătească militarii rezerviști, așa cum anunța șeful Statului Major al Apărării, dar subliniază că aceasta este o decizie care se ia în orice țară normală, care nu trebuie interpretată în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este de acord cu ideea ca Armata Română să facă recrutări de rezerviști voluntari, așa cum anunțase, acum o săptămână, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Premierul a subliniat însă că asemenea recrutări se fac în orice “țară normală” și, de aceea, ele nu trebuie privite ca un indiciu că actualul război din Ucraina s-ar putea extinde în România. “Risc de război a fost mereu”, a susținut premierul Ciolacu.

Șeful Executivului a spus că el a trecut de 55 de ani și că, din acest motiv, deși are gradul de caporal în rezervă, nu mai poate fi încorporat. În schimb, pentru tinerii români, ideea de a deveni rezerviști voluntari este interesantă și le poate deschide interesul chiar pentru o carieră militară, a susținut șeful Guvernului. Proiectul inițiat de MApN i-ar face eligibili, pentru a deveni rezerviști voluntari, pe tinerii între 18 și 35 de ani.

Premierul Ciolacu a mai anunțat, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, că Ministerul Apărării Naționale trebuie să aibă o “conectare” cu Ministerul Economiei, cu privire la producerea în România a armamentului destinat Armatei Române. “Vrem o nouă abordare. Ce se produce pe teritoriul României. Cred că ministrul Apărării și ministrul Economiei vor avea vești bune în acest sens”, a dezvăluit premierul Ciolacu. Șeful Executivului a opinat că procentul alocat pentru Apărare, în prezent, adică 2,5 la sută din PIB, este suficient, mai ales în contextul în care PIB-ul României a crescut.

În ziua de 6 februarie, cu o zi înaintea acestor declarații ale premierului, senatorii și deputații din Comisiile de Apărare ale Parlamentului au fost la sediul MApN, unde s-au întâlnit cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, cu secretarul de stat Eduard Bachide și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Întâlnirea a avut loc la invitația ministrului Apărării. Reprezentanții MApN le-au prezentat parlamentarilor “stadiul îndeplinirii principalelor  programe de achiziții și prioritățile pentru anul în curs. La acest capitol, parlamentarii prezenți au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare”, a transmis, ulterior, un comunicat de presă al MApN.

Cu privire la proiectul Legii serviciului militar voluntar, deputatul Laurențiu Leoreanu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, a precizat că proiectul a fost finalizat de MApN și se află acum “pe circuitul de avizare” la Ministerul de Finanțe.

La finalul lunii ianuarie 2024, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat șantierul naval din Galați, care aparține companiei Damen din Olanda. Ministrul a subliniat că “un operator economic de nivel global are o amprentă consistentă în România”, ceea ce aduce beneficii României, inclusiv prin crearea a peste 1500 de locuri de muncă.

“România are o tradiție solidă și îndelungată în domeniul industriei de apărare, în toate dimensiunile, inclusiv în construcția de nave militare, de aceea Guvernul României încurajează și sprijină inițiativele de atragere și formare de specialiști români în domenii atât de importante”

Angel Tîlvăr,

Ministrul Apărării Naționale

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis, oarecum, pe șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, subliniind că România n-ar fi pusă într-un pericol suplimentar ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina. Totuși, Armata Română trebuie să instruiască și rezerviști voluntari, așa cum procedează armatele altor țări, a explicat șeful Executivului.

“Risc de război a fost mereu, nu este o problemă. E vorba cum creem o țară normală. Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău. Dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că un pericol vine din Rusia spre România. Nu vine niciun război”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat ceea ce sublinia și președintele Klaus Iohannis, conform căruia “România n-a fost niciodată mai sigură ca acum”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă