0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia subscrie unei poziții europene unitare în privinţa paşaportului de vaccinare

România subscrie unei poziții europene unitare în privinţa paşaportului de vaccinare

„Nu mă pronunţ, se discută la nivel european. Până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată, va trebui să aşteptăm. Sunt discuţii la nivel european (…), acestea trebuie să fie finalizate”, a declarat Aurescu la Parlament, întrebat în privinţa paşaportului de vaccinare.

El a adăugat că evaluările necesare trebuie să fie făcute de către ministerele de resort, cele care sunt implicate, respectiv Ministerul Economiei (pe partea de turism) şi Ministerul Sănătăţii.

„Ministerele de Externe nu sunt implicate în aceste discuţii. Ministerele de linie sunt cele care discută în formatele omologate la nivelul UE pe aceste subiecte”, a spus Aurescu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect, cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European, organizată joi şi vineri prin videoconferinţă, arătând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale.

„Referitor la certificatele de vaccinare, preşedintele României s-a pronunţat pentru o abordare coordonată şi unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conţină un certificat la nivel european va trebui să continue”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis vineri.

Tot vineri, Ministrul de Externe Aurescu a considerat a fi o alegere excelentă propunerea ca Andrei Muraru să fie ambasadorul României în SUA. 

„Este o alegere excelentă, este o alegere foarte bună a preşedintelui României, o susţin în mod deplin. Îl cunosc personal pe domnul Muraru în calitate de consilier prezidenţial. Am lucrat îndeaproape cu dânsul şi sunt absolut convins că va face o treabă excepţională în Statele Unite în calitate de ambasador”, a spus şeful diplomaţiei române la Palatul Parlamentului.

Andrei Muraru este consilier prezidenţial din 2014. A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria prim-ministrului şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis.

Este autor al cărţii „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, 2017, coordonator al volumelor „Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)”, 2008, „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I” (împreună cu Alexandru Muraru), 2017, „Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători” (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Şandru), 2020, şi coautor al volumului „O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu”, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediţia a III-a, 2014.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) şi pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă