Senatoarea indepedendentă Diana Șoșoacă este de părere că inițiativa unor țări UE privind excluderea dreptului de veto, în chestiuni de securitate, ar reprezenta un act de trădare.
„Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene reprezintă un act de înaltă trădare”, subliniază senatoarea Șoșoacă.
Potrivit acesteia, „Ministerul de Externe a dezvăluit că România s-a alăturat grupului de 9 ţări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în chestiunile de securitate şi politică externă”. România s-a alăturat acelor state din UE care sunt nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi. Solicitarea pe care o agreează și România este introducerea majorității calificate.
„Domeniul politicii externe și securității reprezintă unul dintre puținele domenii din procesul de elaborare a politicilor UE în care este necesară unanimitatea. Nouă țări au lansat pe 4 mai 2023 un grup prin care cer introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comună a UE: Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovenia și Spania. România s-a alăturat pe 22 mai, în timp ce Danemarca a optat pentru participarea în calitate de observator”, precizează un comunicat transmis de senatoarea Șoșoacă.
Ea explică și de ce ar fi periculos să se renunțe la dreptul de veto. „În cazul în care se renunță la dreptul de veto, să luăm situația ipotetică, dar foarte probabilă, ca UE să dorească să intre în război cu Federația Rusă și se hotărăște și se supune la vot. Poate vor fi țări care se vor opune unei astfel de idei distructive pentru Europa. Acum, când hotărârile se iau cu unanimitate, Ungaria, de exemplu, se va opune începerii războiului cu Federația Rusă, fiind țara care va bloca un astfel de demers. Dacă se va vota după noul mecanism dorit de cele 9 state, printre care și România, chiar dacă se vor opune 4, 5, 6 state, dar care nu au majoritatea, pentru că reprezintă țări cu populație mică, iar pentru majoritate calificată ai nevoie de reprezentarea a 65% din populația UE, se va ajunge la votul majorității calificate și vom intra în război”, avertizează senatoarea Șoșoacă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!