11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăȘtiințăRomânia semnează acordul cosmic cu SUA, denumit Artemis

România semnează acordul cosmic cu SUA, denumit Artemis

România semnează acordul cosmic cu SUA, anunță, miercuri, 2 martie, Ambasada Statelor Unite la București. Denumirea oficială a acestui document este Acordul Artemis. România devine cea de-a 16-a țară care participă la acest tratat.

Rusia nu face parte din Acordul Artemis, deși este o mare putere spațială.

Țările care deja au semnat documentul sunt Australia, Brazilia, Canada, Israel, Italia, Japonia, Republica Coreea, Luxemburg, Mexic, Noua Zealandă, Polonia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și SUA. Pentru România, Acordul Artemis este semnat de Marius – Ioan Piso, în calitate de președinte la Agenția Spațială Română.

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA precizează că „Acordurile Artemis sunt un set de angajamente neobligatorii, fundamentate în Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, pentru a facilita explorarea pașnică și sigură a spațiului cosmic. Acordurile Artemis stabilesc anumite principii care să ghideze actorii spațiali civili, printre care scopuri pașnice, transparență, interoperabilitate, angajament pentru asistență de urgență, înregistrarea obiectelor spațiale, eliberarea de date științifice, deconflictul activităților, protecția patrimoniului spațial și atenuarea resturile orbitale, inclusiv eliminarea navelor spațiale”.

Acordul cosmic face referire la „înregistrarea obiectelor spațiale”

La momentul actual, cel mai important proiect cosmic internațional este Stația Spațială Internațională (ISS). Principalii parteneri au fost, până acum, Rusia și SUA. Nu este clar care va fi soarta programului ISS, în contextul actualei crize internaționale.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...
Ultima oră
Pe aceeași temă