6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieRomânia primește 149 milioane de euro de la Uniunea Europeană

România primește 149 milioane de euro de la Uniunea Europeană

Comisia Europeană a anunțat o nouă rundă de finanțare semnificativă pentru proiecte de transport în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), destinată să sprijine modernizarea infrastructurii și să promoveze sustenabilitatea în transporturile europene.

Această inițiativă uriașă va aloca peste 7 miliarde EUR sub formă de granturi UE către 134 de proiecte selectate în diverse state membre.

Sumă uriașă primită de România

România se numără printre beneficiarii acestei finanțări majore, primind 149 milioane de euro pentru un total de 9 proiecte.

Printre acestea se numără un proiect național crucial, dar și proiecte multi-naționale ce implică participarea unei entități naționale.

Această alocație reflectă angajamentul UE de a sprijini infrastructurile de transport moderne și sustenabile în toate statele membre.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat că aproximativ 83% din suma totală va fi direcționată către proiecte care susțin obiectivele climatice ale UE.

Îmbunătățirea și modernizarea căilor ferate, a căilor navigabile interioare și a rutelor maritime din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) sunt priorități majore ale acestei inițiative.

Proiectele feroviare vor beneficia în mod particular, fiind alocate 80% din totalul granturilor, inclusiv pentru proiecte semnificative precum conexiunile transfrontaliere dintre statele membre din regiunea baltică (Rail Baltica), între Franța și Italia (Lyon-Torino) și dintre Danemarca și Germania (tunelul Fehmarnbelt).

În plus, aproximativ 20 de porturi maritime din mai multe țări vor beneficia de sprijin pentru modernizarea infrastructurii, în special pentru alimentarea cu energie electrică a navelor la țărm și pentru transportul energiei din surse regenerabile, se mai arată în comunicatul CE.

Mai multe dintre proiectele selectate vor spori capacitatea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost instituite pentru a facilita importurile și exporturile între Ucraina și UE, având ca obiectiv  îmbunătățirea infrastructurii rutiere, a punctelor feroviare de trecere a frontierei și a integrării sistemului feroviar ucrainean.

De asemenea, ziua de mâine, 18 iulie, marchează data intrării în vigoare a Regulamentului TEN-T revizuit, care va contribui în mod semnificativ la promovarea unor moduri de transport mai durabile, la promovarea digitalizării și la îmbunătățirea multimodalității între diferitele moduri de transport.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă