România se află printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care au terminat liceul sau facultatea. Această situație este explicată de experți prin faptul că angajatorii români caută persoane cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începători.
De asemenea, mulți tineri nu se străduiesc să-și găsească un loc de muncă și să își dobândească independența financiară până când nu sunt presați financiar să facă acest lucru.
Potrivit Eurostat, România, alături de Grecia și Italia, are cele mai ridicate rate ale șomajului în rândul absolvenților de învățământ superior. În prezent, chiar și tinerii care doresc să lucreze se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă.
Aida Chivu, specialist HR, spune pentru Știrile ProTV că, pe de o parte, cultura noastră încurajează tinerii să aștepte înainte de a accepta un loc de muncă, chiar dacă au terminat facultatea. În același timp, angajatorii din România nu sunt pregătiți să investească timp în instruirea tinerilor.
Tinerii fără educație universitară au șanse mai mari să-și găsească locuri de muncă.
Domeniile care oferă astfel de oportunități includ retailul, vânzările în magazin, call center-ele și HoReCa/turismul, unde experiența anterioară nu este întotdeauna necesară.
Ana Visian de la Best Jobs, spune că tinerii care vorbesc o limbă străină au șanse de angajare mult mai mari în aceste domenii, chiar dacă nu au experiență, potrivit ProTV.
Raportul mai indică faptul că bărbații cu studii superioare se angajează mai ușor decât femeile cu același nivel de educație, o tendință observată în 18 state membre ale UE, inclusiv România.
Potrivit Institutului Național de Statistică, rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din România depășește 20%.