România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției în UE
Valoarea producției agricole a Uniunii Europene a scăzut în 2023, cu 1,5% față de anul precedent, ajungând la 537,1 miliarde de euro, conform datelor Eurostat, publicate miercuri. Totuși, România se numără printre cele 10 țări membre ale UE care au înregistrat o creștere a valorii producției agricole în 2023, în contrast cu tendința generală de scădere, de pe continent.
Scăderea la nivelul UE a pus capăt unei creșteri continue a producției agricole, începută în 2010. Acum vorbim despre reduceri ale volumului de producție (minus 2,3%) și o ușoară creștere a prețurilor nominale ale bunurilor și serviciilor agricole (+ 0,8%), scrie Agerpres.
România, alături de țări precum Ungaria, Slovacia, Franța și Belgia, a reușit să crească valoarea producției agricole, ocupând locul șapte în UE cu o valoare totală de 22,2 miliarde de euro. Cele mai mari creșteri anuale au fost înregistrate în Ungaria (+26%) și Slovacia (+12%).
La nivelul Uniunii, producția agricolă a fost dominată de culturi agricole (51% din valoare, 273,6 miliarde de euro, în scădere cu 6% față de 2022) și sectorul creșterii animalelor (39,9% din valoare, 214,3 miliarde de euro, în creștere cu 2%). Patru state membre, Franța, Germania, Italia și Spania, au realizat 57,8% din valoarea totală a producției agricole europene.
România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției a Uniunii în 2023, consolidându-și rolul de contributor important în agricultura europeană, potrivit Eurostat.